BiH
0

Kourkoulas: BiH sama sebi uvela sankcije

FENA
Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas izjavio je danas u Banjoj Luci da je BiH sama sebi uvela sankcije samim tim što odgođa ili doprinosi odgađanju potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Ambasador Kourkoulas je nakon razgovora s predsjednikom RS-a Milanom Jelićem rekao da je prijedlog visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka o reformi policije u skladu s tri principa koje je postavila Evropska komisija.

Na pitanje da li je za Evropsku komisiju prihvatljiv prijedlog iz RS-a da bude donesen zakon o policijskoj strukturi na nivou BiH, ali ostane da postoji MUP RS-a, Kourkoulas je kazao da ne može dati odgovor na to pitanje prije nego što vidi kako izgleda sporazum ili dogovor između bh. političara.

Ambasador Kourkoulas je ukazao i na pozitivne pomake koji su se desili u vezi s potpisivanjem sporazuma o viznim olakšicama za BiH i na jučerašnju ratifikaciju Sporazuma CEFTA-e, ali i upozorio da je osnovni za sve ipak Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

On je prenio predsjedniku Jeliću da računa na njegovu podršku i pomoć kako bi se došlo do saglasnosti o reformi policije u BiH, koja ne treba da bude posljednja zemlja u regionu s evropskom perspektivom.

Ambasador Kourkoulas je podsjetio da je zahvaljući donaciji Evropske komisije u Bosanskom Šamcu izgrađen savremeni granični prijelaz, te da to i današnje potpisivanje ugovora za podršku razvoju turizma, pokazuje da Evropska komisija ne postavlja i traži samo uvjete za integriranje već i pruža i različite vrste pomoći BiH.