Izjava načelnice Mrkonjić Grada
0

Kotromanović nije na spisku osumnjičenih za ratne zločine

FENA
Ante Kotromanović
Ante Kotromanović
Načelnica Mrkonjić Grada Divna Aničić izjavila je da se lokalna vlast ne može miješati u unutrašnje stvari druge države, ali da će uputiti protestno pismo novoizabranom hrvatskom premijeru Zoranu Milovanoviću zbog, kako je navela, imenovanja Ante Kotromanovića za ministra odbrane.

Ona je, međutim, dodala da se ime Ante Kotromanovića ne nalazi na spisku osoba koji je MUPRS predao tužilaštvu zbog sumnje da su, navodno, počinili ratni zločin nad srpskim civilima, počinjen u jesen 1995. godine na području opštine Mrkonjić Grad.

"Taj čovjek se ne nalazi na spisku osoba koji je MUPRS-a predao tužilaštvu pod sumnjom da su počinili ratni zločin. Činjenica je da je on bio zamjenik komandanta (Četvrte gardijske brigade, poznate pod imenom "Pauk"), ali njegovo ime se trenutno ne nalazi na spisku koji je u tužilaštvu, pored osoba za koje treba da bude pokrenuta optužnica“, navela je Aničić za Radio RS-a.

Tvrdi da će ipak općinska vlast uputiti "protestno pismo“, jer je hrvatska vojska 1995. godine "okupirala Mrkonjić Grad i samim tim je Kotromanović učestvovao u tom okupaciji“.

Prethodno su pojedini mediji u RS-u prenijeli tvrdnju direktora Centra RS-a za istraživanje ratnih zločina Janka Velimirovića da je "novi hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović osumnjičen za ratni zločin nad srpskim civilima, počinjen u jesen 1995. godine na području Mrkonjića Grada“, te da se "njegovo ime nalazi u nekoliko krivičnih prijava protiv osumnjičenih za smrt 181 civila na području te općine“.