BiH
0

Koštunica: Nije razgovarano o referendumu u RS-u

FENA
Na sastanku predstavnika vlasti RS-a i delegacije Vlade Srbije, predvođene premijerom Vojislavom Koštunicom, danas u Banjoj Luci nije razgovarano o temama mogućeg referenduma u RS-u, a zvaničan stav Vlade Srbije je potpuna podrška Daytonskom sporazumu.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica istaknuo je da nije bilo riječi o referendumu, te da je zvaničan stav Vlade Srbije mnogo širi od jednog pitanja kao što je referendumsko.

Naglasio je da, ukoliko postoji država u regionu kojoj je stalo da se primjenjuje Daytonski sporazum, kao irezolucija 1244, onda je to Srbija.

"Možeti biti sigurni da će Srbija uvijek biti za to da se ti sporazumi dosljedno primjenjuju", kazao je srbijanski premijer na pres-konferenciji nakon razgvora sa zvaničnicima RS-a i BiH i dodao da je Daytonskim sporazumom predviđena takva struktura BiH kao nezavisne države koja ima svoj teritorijalni integritet i suverenitet, ali i koja je sastavljena od dva entiteta.

Sve ono što ide van toga može izazvati različite reakcije.

"Poštujmo sporazume onakve kakvi jesu i Rezoluciju 1244 i Daytonski sporazum i onda ćemo biti na sigurnom", prenio je Koštunica zvaničan stav Srbije.

Entitetski predsjednik Dragan Čavić istaknuo je da današnji sastanak nije nikakava konspiracija, ili neki novi srpsko-srpski odnosi, već dogovor i afirmacija onoga što se dobilo kroz međunarodni akt, Daytonski mirovni sporazum.