BiH
0

Koštunica: Kosovo je srce Srbije i duša naroda

FENA
Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas prilikom posjete manastiru Hilandar da "nema boljeg mjesta nego što je Hilandar da se ponovi da je Kosovo i Metohija srce Srbije".

"I upravo zbog tog značenja, koje kroz historiju prenosi Kosovo i Metohija, danas je Hilandar prava prilika da još jednom osjetimo istinu da je Kosovo srce Srbije i duša našeg naroda", rekao je Koštunica.

On je ocjenio da "država Srbija zna da čuva i cijeni svoje vrijednosti, a Hilandar je jedan od najljepših bisera našeg naroda".

"Isto onako kako nema pripadnika našeg naroda koji ne zna šta nam Kosovo znači, tako nema nijednog pripadnika našeg naroda koji ne zna šta nam Hilandar znači", poručio je srpski premijer.

Koštunica je naglasio da je "Hilanadar istovremeno, najprirodnije mjesto da ponovimo i potvrdimo još jednom da nešto što je naše, ne može biti tuđe i da će, zasnovano na pravu i zakonima - ljudskim i božijim -Kosovo ostati sastavni dio Srbije".

On je kazao da se "Srbija drži pravde i zato polaže pravo na Kosovo" , da "zato Kosovo ne može biti otuđeno i niko ga ne može oteti" i dodao da će Srbija i njene vlasti očuvati Kosovo ne koristeći silu''.

"Naša je volja, naša je misija, da čuvamo i sačuvamo naše te gradimo, a to najbolje pokazuje primjer Hilandara - sačuvali smo, obnovit ćemo ga, i to važi za sve što je naše - i Hilandar i Kosovo", rekao je predsjednik Vlade Srbije.

On je objasnio da je manastir posjetio i zato da sa bratsvom Hilandara i svim ljudima dobre volje koji pomažu obnovu vidi šta je urađeno i šta se može uraditi.

Koštunica je ponovio da će država nastaviti da daje milion eura godišnje za obnovu Hilandara i poručio monasima da zna da su njihove molitve uvijek sa nama.

Premijer je u posjetu Hilandaru došao sa njegovim preosvještenstvom mitropolitom Crnogorsko-primorskim Amfilohijem, akademikom Matijom Bećkovićem, savjetnikom Vladetom Jankovićem i ministrima unutrašnjih poslova i kapitalnih investicija Draganom Jočićem i Velimirom Ilićem. Koštunica i delegacija s kojom je u posjeti Hilandaru prenoćit će u manastiru.

Pozdravljajući srpskog premijera, otac Metodije je kazao da je Koštunca pokazao brigu ne samo za građevinsku, već i za duhovnu obnovu Hilandara.

Glavni arhitekta Mirko Kovačević je ranije danas rekao da će po njegovoj procjeni građevinska obnova Hilandara koštati između 15 i 20 miliona eura i da će trajati šest do sedam godina.

Prema njegovim riječima, spoljašnost manastira izgledat će kao prije požara, a ove godine završena je obnova Sinodik konaka iz 1814. godine, površine 800 kvadratnih metara, dok je za sljedeću planirana obnova konaka iz 1821. godine površine 2.000 kvadratnih metara.

Ovo je premijerova četvrta posjeta Hilandaru, manastiru koji je na listi svjetske kulturne baštine UNESKO-a.