BiH
0

Koštić osuđen na godinu zatvora zbog pokušaja pridruživanja IDIL-u

FENA
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud BiH je osudio na godinu zatvora Senada Koštića zbog pokušaja pridruživanja Islamskoj državi Iraka i Levanta (IDIL) u Siriji.

Presuda je izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivnje koji je Koštić sredinom prošlog mjeseca sklopio s Tužilaštvom BiH. Koštić je izrazio kajanje zbog počinjenja krivičnog djela.

Prema presudi, Koštić se početkom januara iz Velike Kladuše autobusom zaputio u Sarajevo, a dan poslije je stigao u Podgoricu. Zatim je avionom otputovao za Istanbul, nakon čega su ga uhapsili granični policajci Turske.

Ubrzo je izručen u BiH. Sudsko vijeće je Koštića, zbog lošeg imovnog stanja, oslobodilo plaćanja naknade troškova postupka. Mjere zabrane napuštanja BiH produžene su mu do upućivanja na izdržavanje jednogodišnje kazne.

Do sada su Emin Hodžić i Fatih Hasanović priznali krivicu za učešće u borbi u Siriji, nakon čega su osuđeni na po godinu dana zatvora. S Tužilaštvom BiH trenutno o krivici pregovara i Mirel Karajić, optužen da se borio na strani IDIL-a, prenosi BIRN.