BiH
0

Kosti neidentifikovanih osoba pronađene na Kipru bit će poslane u BiH

Anadolija
Nezavisna komisija za nestale osobe na Kipru (CMP) koja se sastoji od članova kiparskih Turaka, kiparskih Grka i predstavnika Ujedinjenih naroda (UN) objavila je da će u narednim danima poslati nekoliko primjeraka pronađenih posmrtnih ostataka u Međunarodnu komisiju za nestale osobe (ICMP) u Sarajevo kako bi se izvršila DNK analiza.

U saopćenju Nezavisne komisije za nestale osobe na Kipru navodi se da su članovi komisije održali sastanak sa porodicama osoba za koje se pretpostavlja da su im ostaci pronađeni, te ih pritom upoznali sa detaljima ugovora potpisanim sa ICMP.

Predstavnici komisije izjavili su da će u nekoliko narednih dana u laboratorije ICMP-a na DNK analizu biti poslano oko 280 primjeraka kostiju koje pripadaju 70 stradalih osoba.

Međunarodna komisija za nestale osobe je osnovana na inicijativu američkog predsjednika Billa Clintona 1996. godine, nakon samita zemalja grupe G-7 održanog u francuskom gradu Lyonu. N

jen glavni zadatak je da obezbijedi saradnju vlada na lociranju i identifikovanju osoba nestalih tokom oružanih sukoba ili kao rezultat kršenja ljudskih prava.