BiH
2

Košarac: Pravosuđe BiH talac interesa međunarodne zajednice i OHR-a

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac tvrdi da je ključni problem pravosudnih institucija na nivou BiH to što su "taoci interesa dijela međunarodne zajednice i OHR-a".

To je, naveo je, "prepoznao“ SNSD i tražio da se otvori strukturalni dijalog o pravosudnim institucijama BiH kako bi se kazalo šta ne funkcioniše u Sudu i Tužilaštvu BiH te Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

"Imat ćemo problem u BiH sve dok god predstavnici u tim pravosudnim institucijama imaju potrebu da zadovoljavaju interese dijela međunarodne zajednice i Valentina Inzka. Ukoliko i dalje stranci žele da proizvode problem, treba da nastave da pružaju podršku Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH", ustvrdio je on.

Kaže i da predstavnici RS–a koji učestuvju u strukturalnom dijalogu instistiraju da se mora prestati s praksom retroaktivne primjene Krivičnog zakona BiH u suđenjima za ratne zločine te izvršiti revizija odluka Suda BiH.

Podržao je ranije usvojene zaključke Narodne skupštine RS-a o pravosuđu BiH te, kako je naveo, posebno one koji se odnose na predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso „koja i dalje nema namjeru da prihvati presudu Suda za ljudska prava u vezi s retroaktivnom primjenom Krivičnog suda BiH u suđenjima za ratne zločine“.

Košarac tvrdi da je u periodu "vladavine SDS-a na nivou BiH, do 2006.godine, politika te stranke devastirala RS na način da je 68 izvornih dejtonskih nadležnosti RS-a preneseno s nivoa tog entiteta na nivo BiH“, dok od 2006. do 2010., kada je SNSD bio sam na nivou BiH nije prenijeta nijedna.

Na pitanje zašto njegova stranka, odnosno njeni predstavnici vlasti u RS, nisu realizirali najave da će „vratiti“ te nadležnosti s BiH na RS, Košarac je na stranačkoj konferenciji u Banjoj Luci ustvrdio da „institucije RS zagovaraju reformu pravosuđa i vraćanje određenih nadležnosti RS, a to se mora raditi u skladu s ustavom“.

On kaže da će kadrovi SNSD-a, koji će zamijeniti SDS-ove smijenjene funkcionere u Vijeću ministara BiH biti kredibilni i na kvalitetan ustavan način štiti interese RS-a.

"Naša fundamentalna politika u Sarajevu je zaštita interesa RS-a, u skladu s Ustavom BiH", naveo je on.

Košarac je optužio SDS i da je odgovoran jer je svojom određenom politikom „priznao neke podatke o zločinima u Srebrenici koji nisu tačni“ te da su pojedinci "nepravedno osuđeni“ na po 30 godina.

"Danas ti ljudi nisu u SDS-u, ali je to bila politika te stranke", rekao je Košarac i optužio za to Dragana Čavića.

Košarac, koji je bio i rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske, optužio je sadašnju opoziciju da je dala saglasnost za formiranje državnog Tima za traženje nestalih, ali da je proces traženja nestalih "potpuno kontaminiran i zaustavljen namjerama međunarodne zajednice i Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP)".

Najavljuje da će "sazvati konferenciju za štampu o onome što su institucije RS saznale prilikom istraživanjima o događajima u Srebrenicini tokom rata“, ali o tome nije danas želio da upozna javnost.

On kaže da SNSD "jedva čeka 5. oktobar kada će SDS-u pokazati gdje im je mjesto“.

Uvjeren je i da će doći do dogovora o presudi "Sejdić-Finci“ te da neće doći u pitanje legitimnost parlamentranih izbora naredne godine.