Mostarski HDZ BiH tvrdi
0

Korupcija u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNK

FENA
Klub zastupnika Hrvatske demokratske zajednice BiH u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona smatra kako je Vlada HNK na svojoj posljednjoj sjednici donijela sramotnu i nezakonitu odluku o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjem ustrojstvu Stručne službe Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK.

Kako je saopćeno iz tog kluba, navedenom odlukom se predviđa upošljavanje 13 novih službenika u Zavodu i to prema "već uhodanim metodama političke korupcije", s obzirom na postojanje zabrane upošljavanja novih zaposlenika u iduće tri godine.

"To upošljavanje novih službenika stajat će preko 500.000 maraka na godinu, što znači još veću birokratizaciju države.

Aktuelna direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK prekršila je zakon i dovođenjem sina jednog od čelnika Vlade HNK na način da nije bilo upražnjeno mjesto za njegovu poziciju.

"Dotični radi u direkciji Zavoda, a vodi se da je uposlen u Rami što je nedopušteno", navodi se u saopćenju u kojem se ističe kako je osim toga i u Čitluku bez pripravničkog staža i radnog iskustva uposlena osoba u bliskim rodbinskim odnosima direktorice Zavoda.

U Klubu ističu kako o nezakonitostima direktorice, koja je uvjerila Vladu HNK u potrebu nove sistematizacije, najbolje govori podatak fiktivnog zadržavanja novca na računima Zavoda.

"Umjesto da se troši za namjenu - prava osiguranika - novac trenutno služi za prikrivanje stvarnog stanja unutar Zavoda, ali i zdravstvenog sistema.

Također, ovakvom odlukom je Vlada HNK prekršila načela na koja se obavezala prema MMF-u, odnosno riječ je o povećavanju troškova bez saglasnosti.

Dalje se ističe kako bolnicama Zavod ne isplaćuje namijenjena sredstva kako bi mogle normalno funkcionirati te da osiguranici nisu dobili novu listu lijekova, obećanu prije dvije godine, a, kada ona zaživi, u startu s računa za nju biti potrebno oko 10.000.000 maraka.

U saopćenju se navodi kako u parnici s Melcomom još uvijek nije angažirana niti jedna pravna kuća te se samo može pretpostavljati zašto i u kojem smjeru, ali i na čiju štetu će završiti ishod višemilionske parnice (nagodba).

"U zadnjoj godini Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a utrošila je na hiljade maraka na umjetničke slike, nabavu sef blagajni, ali i na službena putovanja.

Osiguranicima ovo znači smanjivanje prava. Poseban 'biser' je što nova 'kriminalna' sistematizacija propisuje da čistačice moraju imati dvije godine radnog iskustva, dok pravnik mora imati jednu godinu. Nije li to apsurd nad apsurdima?

Zakon o proglašenju jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa nalaže da u roku od devet mjeseci Porezna uprava preuzme zaposlenike koji su radili na poslovima registracije i kontrole obveznika uplate doprinosa iz izvanbudžetskih fondova.

Tako bi u Zavodu skoro njih desetak trebalo biti prebačeno na rad u Poreznu upravu, a neki bi mogli ostati i bez posla, a sve to, uprkos činjenici da je nezakonito dovoditi nove ljude, te druge otpuštati.