Miroslav Lajčak
0

"Korupcija u BiH ogromnih razmjera"

FENA
Korupcija u BiH je ogromnih razmjera i javlja se u svim oblicima - podmićivanje, nepotizam, poreske prevare, preusmjeravanje javnih sredstava i drugo, a rezultati borbe protiv ove pojave su razočaravajući, rekao je danas u Sarajevu visoki predstavnik Miroslav Lajčak, govoreći kao jedan od uvodničara na konferenciji organiziranoj u povodu obilježavanja 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Konferenciju u Parlamentarnoj skupštini BiH organizirao je Transparency International BiH (TIBiH), uz pomoć Fonda otvoreno društvo i norveške ambasade. Među učesnicima su bili predstavnici institucija za provođenje zakona, parlamentarci te predstavnici međunarodnih i domaćih institucija.

Lajčak je pozvao da današnja konferencija ne bude samo jedna u nizu konferencija, već da predstavlja novi početak.

Ocijenio je da je državna Strategija borbe protiv korupcije ostala samo na papiru, njeno provođenje je bilo slabo ili nije postojalo. Osim toga, BiH ne poštuje ni međunarodne obaveze iz ove oblasti koje je dobrovoljno preuzela.

Lajčak je istaknuo i kako je Evropska komisija u svom nedavnom godišnjem izvještaju upozorila da se rezultati u borbi protiv korupcije moraju dramatično povećati.

  • Loša vijest je da niko neće riješiti ovaj problem umjesto vas. Sve se svodi na to da li želite promjene, kazao je on.

Visoki predstavnik smatra da je došlo vrijeme da se pređe preko nacionalnih, političkih ili institucionalnih prepreka i da se zajedno radi na rješavanju ovog problema.

On je ukazao na značaj koji je do sada imao TIBiH, koji je uprkos javnim napadima ostao posvećen borbi protiv korupcije.

Lajčak naglašava da su borba protiv korupcije i vladavina prava međusobno povezani. Međutim, u BiH to često nije slučaj.

Naveo je primjer Vlade RS-a koja je smatrala da je iznad zakona, pa je time slala poruku zašto bi onda drugi trebalo da poštuju zakon.

BiH nije jedina zemlja koja je suočena s ovim problemom, ali, upozorava Lajčak, druge zemlje su odlučile da nešto poduzmu i uspostavile su odgovarajuće institucije.

  • To mora učiniti i BiH, ali ona do sada nije djelovala u tom pravcu, rekao je visoki predstavnik.

Svi argumenti bh. vlasti zbog čega nisu poduzete odlučne mjere su neprihvatljivi za njega, EU, ali i građane BiH, koji smatraju da su nezaposlenost i korupcija za njih najveći problemi.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić kazao je kako današnji događaj ne doživljava kao formalno obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, nego poticaj svima, a posebno predstavnicima vlasti, da se na organiziran način bore za iskorjenjivanje ove pojave ili da se ona svede na razumnu mjeru.

  • Problem je toliko opasan da zahtijeva široku društvenu akciju, ocijenio je Belkić.

Naveo je da je Predstavnički dom na prošloj sjednici imao analizu provođenja državne strategije borbe protiv korupcije, te da su parlamentarne komisije organizirale javna saslušanja na ovu temu.

  • To je tek naznaka spremnosti zakonodavne vlasti da preuzme lidersku poziciju. Ne smijemo negirati da to postoji u BiH u ozbiljnom obliku, kazao je Belkić.

  • Sam Parlament neće riješiti problem, ali može mobilizirati i učiniti odgovornim druge institucije, istakao je on.

Dobrila Govedarica iz Fonda Otvoreno društvo naglasila je kako je BiH godinama pri dnu globalne liste percepcije korupcije, a zadnja je na listi zemalja regiona.

  • Korupcija potkopava povjerenje javnosti u demokratske institucije. Takvi dojmovi postaju društveno uvjerenje i potkopavaju institucije, upozorila je Govedarica.

Kao primjer je navela da poslije toliko afera na univerzitetima niko u BiH više nema hrabrosti govoriti o društvu znanja.

U principu su žrtve korupcije obični građani, posebno mladi, kojima korupcija onemogućuje prosperitet.

  • Korupcija se ne može iskorijeniti, ali se može suzbiti da ne ugrožava prosperitet građana i ekonomski rast. Nema razloga da se to ne ostvari u BiH, ali je to stvar političke volje, kazala je Govedarica.

  • BiH je između 92. i 95. mjesta na globalnoj listi korupcije koji izdaje Transparency International i pala je na najniže mjesto od kada je uvrštena na tu listu, naveo je predsjedavajući Odbora TIBiH Emir Đikić.

U principu nije toliko porastao nivo korupcije u BiH, koji je takav da teško može više rasti, ali, naglašava Đikić, ostale zemlje, posebno one iz regiona, počele su raditi nešto protiv korupcije, dok BiH stoji na istom mjestu.

On posebno ističe da nema djelovanja protiv korupcije na terenu, da nema procesuiranja takvih slučajeva.

  • Ništa se jednostavno ne dešava, upozorio je Đikić.