Valentin Inzko
0

"Korupcija se poput raka uvukla u sve pore bh. društva"

FENA
Predstavnici 34 nevladine organizacije i 19 političkih stranaka održali su u srijedu u Sarajevu posljednju predizbornu sesiju u sklopu Inicijative "Građani/ke za Evrope" o temi antikorupcije.

Istraživački tim Inicijative je u proteklih šest mjeseci izradio preporuke koje se odnose i na borbu protiv korupcije, a koja je, po zaključcima istraživanja, jedan od osnovnih uvjeta za integriranje BiH u Evropu.

"U BiH se u posljednje vrijeme situacija u vezi s korupcijom pogoršala što je obeshrabrilo investitore i dodatno osiromašilo građane BiH. Korupcija je ušla u sve pore društva, poput raka i građani/ke ove zemlje moraju misliti na ovo kada budu izašli na izbore", poručio je specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko.

Prisutnim se obratio i šef operacija i otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Boris Iarochevitch koji je istakao da pitanje rješavanja problema korupcije mora biti sastavni dio političkih programa svih stranaka u BiH.

Direktor TIBiH Srđan Blagovčanin potcrtao je značaj dijaloga između civilnog sektora i političkih stranaka kao i činjenicu da je korupcija osnovna prepreka procesa evropskih integracija.

"Nije moguće provesti bilo koju reformu i urediti bilo koju oblast bez prethodnog rješavanja korupcije", kazao je Blagovčanin.