Kolumna
0

Korumpirani političari trebaju na sud

CIN
Amer Jahić
Amer Jahić
Bosna i Hercegovina nalazi se u društvu sa Sirijom, Armenijom i Tanzanijom na svjetskoj rang listi korumpiranosti Transparency International-a. Čestitamo Visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku na podršci borbi protiv političke korupcije kroz ponovno uspostavljanje Antikorupcijskog tima pri Uredu visokog predstavnika.

Svakako se nadamo se da će ovaj tim utvrditi veze između političara i kriminalnih krugova. Krajnje je vrijeme da se stane u kraj malverzacijama u vrhu države.

Međutim, OHR nije bio dosljedan u svojoj viziji tima. Lajčak je rekao da će uspostaviti tim sličan onome koji je Paddy Ashdown ugasio 2005. godine. Glasnogovornik OHR-a je rekao da će tim analizirati informacije, ali ne i provoditi istrage. Pitamo se da li su zvaničnici OHR-a raščistili šta ustvari žele napraviti.

Stari tim na čelu sa Ashdownom služio se bonskim ovlastima u razračunavanju sa "korumpiranim“ zvaničnicima. Nakon što je Ashdown napustio BiH oni su ponovo vraćeni na položaje. Građanima ove zemlje ne trebaju takve igre. Ako su političari krivi, onda se moraju pojaviti pred domaćim pravosuđem. Sve organizacije trebaju udružiti snage u borbi protiv korumpiranih političara.

Do sada sudovi nisu bili istrajni u dovođenju moćnih političara pred lice pravde. Očekujemo da će OHR učiniti više na otkrivanju uzroka ovakvog stanja i pomoći u njihovom ispravljanju.

Piše: Amer Jahić, Centar za istraživačko novinarstvo