Sud BiH
0

Kornjača i ostali negiraju krivicu za zločine u Čajniču

Sarajevo-x.com
Pred Sudom BiH trojica optuženih za zločine na području Čajniča izjasnili su se da nisu krivi po svim tačkama optužnice, javlja BIRN - Justice Report.

Milun Kornjača, Milorad Živković i Duško Tadić negirali su sve navode optužnice Državnog tužilaštva koja ih tereti da su od aprila do kraja maja 1992. godine počinili zločin protiv čovječnosti, odnosno učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na stanovništvo u Čajniču, te zatvaranju, mučenju, ubijanju i prisilnom preseljenju Bošnjaka sa ovog područja.

“Ja, Milun Kornjača, nisam kriv niti sam počinio ono što mi se stavlja na teret u onoj optužnici. (...) Za mene je optužnica obična laž”, kazao je prvooptuženi, nakon čega su Živković i Tadić također istakli da nisu krivi.

Državno tužilaštvo smatra da je Kornjača bio komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi”, kojoj je pripadao i Tadić, dok je Živković obavljao funkciju načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Čajniče i bio član Kriznog štaba u tom gradu.

Sva trojica su optuženi da su sredinom maja 1992. godine učestvovali u ubistvima 11 zatočenih civila u “Lovačkom domu” na Mostini (općina Čajniče), pucajući iz automatskog oružja i bacajući ručne bombe.

Civili su, smatra Tužilaštvo BiH, bili zatočeni u metalnom kontejneru, u nehigijenskim uslovima, bez dovoljno zraka, svjetlosti, hrane i vode, te su ispitivani i teško zlostavljani.

Suđenje trojici optuženih bit će zakazano u zakonskom roku od 30 do 60 dana.

Kornjača, Živković i Tadić su uhapšeni u decembru 2009. godine, od kada se i nalaze u pritvoru.