BiH
0

Korištenje mobitela tokom vožnje potencijalno fatalno

Klix.ba
Rezultati jednog istraživanja sprovedenog u Sjedinjenim Američkim Državama pokazuju da vozači koji upravljajući automobilom istovremeno razgovaraju preko mobitela mogu biti izloženi potencijalno fatalnom vizuelnom efektu unela. Čak i kada se uz mobilne telefone u automobilima koristi oprema koja omogućava držanje obje ruke na volanu, tokom razgovora kod vozača slabi periferni vid, a reakcije postaju sporije - tvrde naučnici sa univerziteta države Utah. Do tih rezultata došlo se studijom koja je obuhvatila 20 dobrovoljaca podvrgnutih testovima na simulatoru vožnje.

Tokom ispitivanja simulirane su situacije kao što su iznenadne promjene pravca kretanja drugih automobila, odnosno nagle promjene signala na semaforu. Ustanovljeno je da su vozači koji su istovremeno koristili mobitel reagovali 20% sporije.

"Kada ljudi razgovaraju telefonom, količina informacija koju primaju značajno je umanjena", istakao je jedan od autora istraživanja, profesor David Strayer. Neki od ispitanika su u 50% slučajeva prošli kroz crveno svetlo, kada se ono iznenada pojavilo na semaforu. S druge strane, vozači koji nisu telefonirali bili su u stanju da zapamte do 50% više poruka na panoima pored puta.