Ukupan prihod od 46.411,78 KM
0

Korisnicima predat novac sakupljen na Diplomatskom zimskom bazaru

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Organizacioni Komitet Diplomatskog zimskog bazara 2012. (DZB) objavio je da je, tokom Diplomatskog zimskog bazara održanog u Sarajevu u decembru prošle godine, ostvaren ukupan prihod od 46.411,78 KM.

Sredstva prikupljena tokom Diplomatskog zimskog bazara podijeljena su za više korisnika, a primopredaja čekova održana je danas u Međunarodnom frankofonskom koledžu u Sarajevu (CIFS).

Među njima je Fondacija "Srca i ruke koje pomažu" iz Sarajeva (HHH), a jedan od projekata koje je realizirala ta fondacija je renoviranje pedijatrijskog onkološkog odjela 2008. godine.

  • HHH nabavila je tom odjelu visoko kvalitetnu opremu za analizu krvi koja omogućava analizu u roku od jednog sata, umjesto nekoliko dana koliko je ranije bilo potrebno - navode iz Bazara. U ime HHH ček je primila Carla van Harten, jedna od volontera, koja je kazala da je to izniman doprinos tom projektu.

Uime Nevladine organizacije EDUS - Edukacija za sve ček je primila direktorica Niravana Pištoljević, a donirani novac bit će iskorišten za opremu učionica u Mjedenici i njihov program "Rana intervencija", te za vannastavni program u Dobrinji.

Udruženju za djecu s posebnim potrebama Doboj novac će iskoristiti za projekt inkluzije pri sportskom klubu "FloorDo", te nabaviti sportsku opremu i pribor za floorball. Uime Udruženja ček je preuzela Sanja Živković.

Tako će taj klub moći sudjelovati u takmičenjima na širem teritoriju BiH. Klub će u maju organizirati muzički i sportski događaj ‘Floorball u maju’, što će za cilj imati socijalnu integraciju i inkluziju djece s posebnim potrebama u sve segmente društva naročito školski i sportski.

Udruženje namjerava razviti i "Mrežu podrške za inkluziju u školama u Doboju" u vidu tehničke opreme za osnovnu školu. Novac će im poslužiti i za organizaciju seminara za osobe koje rade na inkluziji u školama (učitelje, roditelje, učenike...).

Diplomatski zimski bazar podržao je i rad tri udruženja iz Goražda i to Udruženje oboljelih od dječije cerebralne paralize i distrofije, Odjel za djecu s posebnim potrebama OŠ "Fahrudin Fahro Baščelija" i Udruženje za pomoć mentalno retardiranim osobama BPK Goražde.

Ta tri udruženja rade s fizički ili mentalno hendikepiranim osobama, a zahvaljujući toj donaciji moći će aktivnije podržati te osobe i razviti nove aktivnosti što će im umnogome olakšati svakodnevni život. Ček uime tih udruženja preuzela je Mateja Sotosek.

  • Bazar je postigao nezapamćen uspjeh s više od 1.500 posjetitelja uz široku paletu hrane, proizvoda i rukotvorina. Prikupljena sredstva zacijelo će mnogo značiti korisnicima. Zahvaljujući velikodušnosti Ambasadora Kuvajta, uokvireni i potpisani dres fudbalera Erica Abidala prodat je na aukciji za 3.000 KM.

Organizacioni Komitet zahvaljuje svim ambasadama za kontinuiranu podršku i posvećenost. Njihovo sudjelovanje bilo je odlučujuće i doprinijelo je uspjehu Bazara - navode iz Organizacionog komiteta DZB-a.