'Nekretnine po zakonu'
0

Korisnici Facebooka se organizuju protiv vlasti

Sarajevo-x.com
Prije nekoliko dana u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Tuzli i Bihaću osvanuli su plakati koji na prvi pogled podsjećaju na reklamu za nekretnine, no bilbordi intrigantnog natpisa zapravo su dio građanske kampanje usmjerene protiv kriminala u vladajućim strukturama.

Jumbo plakati čiji je slogan "Nekretnine po zakonu“ prikazuju kako je premijer Federacije BiH za samo 930 konvertibilnih maraka kupio stan od 132 kvadrata, ujedno aludirajući na druge nelegalne radnje u bh. vlasti.

Za organiziranja kampanje i zakup plakata zaslužna je grupa mladih ljudi, istomišljenika koji su na društvenoj stranici Facebook osnovali grupu pod nazivom "Ja sam huligan koji je grafitom napao porodicu premijera Brankovića“. Grupa na stranici za društveno umrežavanje Facebook trenutno broji 4.000 članova, koji su nezadovoljni odnosom bh. političara koji se ne bave dovoljno aktuelnim problemima u Bosni i Hercegovini.

"Ogorčeni smo na premijera Brankovića koji je podnio zahtjev za 'Ispitivanje bezbjednosne situacije u BiH' radi jednog grafita ispisanog na njegovoj zgradi dok to isto nije tražio uprkos svim ubistvima i mafijaškim obračunima koje svakodnevno gledamo na ulicama širom BiH“, navode u grupi.

U grupi se diskutovalo o pismu podrške Izraelu od strane premijera RS-a Milorada Dodika, o bolonjskom sistemu, porijeklu imovine pojedinih političara, istragama koje se vode protiv nekih političara, a postavljanje plakata i animiranje građana njihov je prvi konkretni korak.

Kako ističu, planiraju iznijeti u javnost sve nezakonite radnje pojedinaca u izvršnoj vlasti i na taj način pokazati nezadovoljstvo naspram cijele vladajuće aparature koja svoju nesposobnost dokazuje iz dana u dan.