Nova alatka za mapiranje
40

Korisnici Facebooka iz BiH imaju najviše prijatelja u Srbiji

Klix.ba
Facebook je u saradnji sa dizajnerskim studijem Stamen lansirao novu <a href="http://www.facebookstories.com/stories/1574/interactive-mapping-the-world-s-friendships#color=continent&story=1&country=US">interaktivnu mapu</a> svih svjetskih prijateljstava koja ilustrira neke od načina na koje smo svi povezani.

Mapa koristi pretežno amorfne grupe balona koje predstavljaju sve zemlje svijeta kako bi pokazali koje zemlje imaju najviše zajedničkih prijateljstava.

Ukoliko u pretragu ukucate ime naše zemlje, dobit ćete rezultate koji kažu da korisnici Facebooka iz BiH najviše prijatelja na ovoj društvenoj mreži imaju iz Srbije, Hrvatske, Austrije, Crne Gore i Slovenije.

"Jedan od najinteresantnijih i zasigurno neočekivanih podataka je taj koliko je Brazil povezan sa Japanom. Brazilci su treća najbrojnija imigrantska grupa u Japanu", kazala je Mandy Zibart, vođa projekta.

Kada kliknete na jedan od krugova koji predstavljaju zemlje, sve druge države koje su povezane sa njom ožive i povećaju se shodo tome koliko zajedničkih prijateljstava imaju. Često su rezultati čudni pa je Facebook radio u koordinaciji sa internacionalnim istraživačima kako bi ponudili neke odgovore.

Naprimjer, veliki broj prijateljstava između Australije i Nepala se objašnjava velikim brojem studentskih viza koje je tokom posljednih godina australijska vlada izdala nepalskim studentima.

Mapiranje svjetskih prijateljstava je posljednji dodatak za "Facebook Stories", kampanju koja naglašava unikatne načine na koji se koristi ta društvena mreža.