BiH
26

Korićanske stijene: Prošle su 24 godine od stravičnog zločina na planini Vlašić

FENA
Foto: Arhiv/FENA
Foto: Arhiv/FENA
Na Korićanskim stijenama, mjestu gdje je 21. augusta 1992. godine strijeljano oko 200 logoraša koji su prethodno bili zatvoreni u prijedorskim logorima, danas će u organizaciji Saveza logoraša u BiH biti obilježena 24. godišnjica ovog zločina.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković je kazao Feni da će, kao i svake godine, posjetiti tu lokaciju. Dodao je da će se obratiti članovi porodica ubijenih, predstavnici udruženja koja okupljaju bivše logoraše, a bit će bačeno i 200 ruža u ponor, provaliju gdje su ostavljana tijela ubijenih logoraša.

On podsjeća da je 21. augusta 1992. godine na lokalitetu Korićanskih stijena na svirep način strijeljano najmanje 200 logoraša koji su dovezeni iz prijedorskih logora.

"Na svu sreću, 12 ljudi je uspjelo preživjeti taj zločin. Uspjeli su prenijeti priču šta se desilo", istaknuo je Mešić.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je na Korićanskim stijenama ubijeno oko 200 prijedorskih civila bošnjačke nacionalnosti, te da su do sada, na temelju DNK analize, identificirani posmrtni ostaci 117 žrtava koji su pronađeni na lokalitetu Korićanske stijene.

"Međutim, 27 posmrtnih ostataka žrtava nisu ukopani jer su pronađene samo sitne kosti. Za 20 žrtava je utvrđen identitet, ali nemamo kostiju koje bi predali porodicama, jer su pronađeni dijelovi kostiju koji su uzeti za DNK analizu. Dakle, utvrđen je identitet, utvrđeno je da su se oni nalazili na ovom lokalitetu, ali nema kostiju koje bi se mogle ukopati", pojašnjava Čengić.

Po njenim riječima, još uvijek se traga za posmrtnim ostacima 98 žrtava, uzimajući u obzir i posmrtne ostatke ovih 27 žrtava, gdje još uvijek nema dovoljno skeleta kako bi ih porodice mogle ukopati.

Čengić podsjeća da su ekshumacije na lokalitetu Korićanske stijene, na planini Vlašić, rađene pet puta u periodu od 2003. do 2013. godine.

"Moguće je da ćemo se ponovo vratiti na ovaj lokalitet i pregledati ga, ali velika je vjerovatnoća da su skeleti izmješteni na drugi ili druge nepoznate lokacije", zaključila je Čengić.