BiH
0

Korak naprijed, nazad dva: U BiH 554.929 registriranih nezaposlenih osoba

Piše: E. G.
Adnan Delić i Željko Rajić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Adnan Delić i Željko Rajić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bosna i Hercegovina krene korak naprijed, pa dva nazad i tako već godinama kada je u pitanju zapošljavanje. Tu i tamo ima oscilacija, ali ništa značajno, jer radnih mjesta nema. Tačan broj radno sposobnih, a nezaposlenih znat ćemo nakon analize popisa stanovništva, ali građani znaju da je situacija teška i osjete to na svojoj koži.

Od januara ove godine kada je registrirano povećanje broja nezaposlenih u BiH za 0,7 posto broj nezaposlenih je do juna opao, a potom je u junu, julu i augustu broj nezaposlenih ponovo povećan. To je očekivano jer se u tim mjesecima na evidencije za nezaposlene prijavljuju oni koji su tek završili školovanje. U narednim mjesecima taj broj se smanjuje ponovo za vrlo mali procenat.

"U deset mjeseci, od početka 2013. do oktobra, je zabilježeno povećanje broja registriranih nezaposlenih osoba, taj broj se u odnosu na januar povećao za 1.933 osobe ili 0,3 posto, a u odnosu na isti period 2012. godine registrovano je povećanje registriranih nezaposlenih za 5,3 posto. Ohrabruje podatak da je povećaj broj zaposlenih sa spiska službi za zapošljavanje u ovom periodu 2013. u odnosu na 2012. za 8.281 ili 12 posto. To ukazuje da službe za zapošljavanje počinju raditi svoj posao i posredovati u zapošljavanju", kazao je Adnan Delić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Bez obzira na blagi ekonomski rast koji BiH bilježi u prvim mjesecima ove godine, to se nažalost nije odrazilo na zapošljavanje. Trenutna slika je takva da se blago smanjuje broj zaposlenih. Najveći pad zaposlenosti se osjetio u sektoru prijevoza, skladištenja, građevinarstva, vađenja ruda i kamena te u sektoru finansijske i djelatnosti osiguranja.

Zadnji pokazatelji iz oktobra ove godine ukazuju da je u BiH 554.929 registriranih nezaposlenih osoba, a u odnosu na isti period prošle godine taj broj je veći za 6.769 osoba. U odnosu na na oktobar 2012. godine u FBiH je oktobra 2013. broj nezaposlenih registriranih osoba veći za 9.192, dok je u RS smanjen broj nezaposlenih registriranih za 3.021 posto, a u Distriktu Brčko je povećan broj nezaposlenih za 598.

"U BiH imamo veliki problem sa očuvanjem radnih mijesta, odnosno radna mjesta se zatvaraju", kaže Delić.

Među nezaposlenima najveći broj je KV radnika, 34,48 posto, i NKV radnika, 28,05 posto te SSS 26,15 posto. Službe za zapošljavanje će morati u narednom periodu najviše pažnje posvetiti upravo ovim osobama.

U BiH je 554.929 registriranih nezaposlenih osoba. Prema Delićevim riječima rezultati popisa će pokazati koji je tačan broj nezaposlenih u BiH, a to će najvjerovatnije biti oko 27 posto, a ne više od 40 kako se sada čuje u javnosti. Direktor Agencije je na konferenciji za medije danas kazao kako se pokazalo prema analizama da je BiH definitivno zemlja u kojoj treba razvijati mala i srednja preduzeća.

Kada je u pitanju zapošljavanje naših građana u inozemstvu, u Sloveniji je to nešto manje od očekivanog, a problem su i dugotrajne procedure kada je u pitanju papirologija. Zapošljavanje u Njemačkoj je nešto bolje, ali ne pretjerano. Veliki broj kandidata iz BiH za rad u njemačkoj su bili uspješni na intervjuima, ali ih je malo otišlo raditi u tu zemlju preko tamošnje agencije za zapošljavanje, jer ona uzima poslodavcima veliku naknadu za svoje usluge. Kada je u pitanju program zapošljavanja kod poznatog poslodavca, gdje radnik iz BiH sam nađe poslodavca, ovaj postupak je puno brži i jeftiniji za poslodavca te i uspješnji.

Agencija također ima i programe za studente koji ljeti idu raditi u Njemačku, ali njima predstavlja problem to što profesori često zakazuju ispite ili imaju dodatne obaveze prema fakultetu tokom ljeta, pa i oni koji dobiju posao ne mogu otići, no određeni broj je ipak dobio zaposlenje u ljetnim mjesecima u Njemačkoj.

Agencija na proljeće planira organizirati međunarodni sajam zapošljavanja u Sarajevu na koji će biti pozvan veći broj poslodavaca iz zemalja okruženja, ali i drugih evropskih zemalja, što će biti prilika da građani BiH direkto razgovaraju s potencijalnim poslodavcima i možda pronađu posao.