BiH
160

Koraci sjećanja za žrtve genocida u Tuzli

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Neformalna grupa građana u poslijepodnevnim satima u Tuzli je organizovala mirnu šetnju u znak sjećanja za sve nevina ljudska bića ubijena u srebreničkom genocidu 1995. godine.

Više stotina Tuzla okupilo se ispred BKC-a da bi se sjevernom gradskom saobraćajnicom zaputili ka raskrsnici Brčanka Malta. Šetnja je okončana na Trgu žrtava genocida u Srebrenici na kojem preživjele Srebreničanke svakog 11. u mjesecu, izuzimajući mjesec juli, podsjećaju domaću i svjetsku javnost na 11. juli 1995. godine.

Učesnici mirne šetnje simbolično su prepješačili po jedan metar za svaku žrtvu genocida, a šetnja je organizovana i za sve one koji nisu bili u mogućnosti da se eventualno priključe učesnicima Marša mira.

Učesnici mirne šetnje naveli su kako koraci sjećanja podsjećaju na genocid i njegove razmjere, koji se u budućnosti ne smije nikom i nikad dogoditi i ponoviti. Također, mirna šetnja je organizovana kako bi se građani Tuzle poklonili žrtvama genocida u Srebrenici i odali posljednju počast za šehide koji će sutra svoj vječni smiraj pronaći u potočarskoj dolini.