"Potrebna reforma"
2

Korać: Pismo VSTV-a pokazuje da postoje otuđeni centri moći

SRNA
Član Predsjedništva SDP–a BiH Lidija Korać smatra da Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), upućivanjem pisma evropskom komesaru za proširenje Štefanu Füleu umjesto zakonodavnim vlastima BiH, pokazuje koliko u BiH postoje otuđeni centri moći koji nemaju dodirnih tačaka sa zakonodavnom vlašću.

"Potpuno je legitimno pravo VSTV-a da uputi pismo Füleu, ali je čudno što nije upućeno pismo zakonodavnim vlastima i institucijama BiH. Sada imamo situaciju da se, kada predstavničko tijelo građana kroz zakone želi da promijeni neka rješenja koja su se u praksi pokazala kao vrlo neefikasna, ne žalimo svom parlamentu, nego stranim institucijama", rekla je Koraćeva Srni.

Pojašnjavajući zašto se krenulo u tu reformu, Koraćeva je istakla da prema sadašnjem rješenju zakonodavna vlast nema nikakvu nadležnost nad procesom imenovanja nosilaca tužilačkih funkcija, niti ima ikakvu nadležnost za funkcionisanje pravosudnog sistema u cjelini, dok VSTV istovremeno nema nikakvu odgovornost za stanje u pravosuđu.

"Najbolji primjer za to je podatak iz Federacije BiH, gdje je u posljednjih 14 godina podnesena 581 krivična prijava protiv 1.579 lica sa osnovanom sumnjom da je pronevjereno više od tri milijarde KM, i to sredstava poreskih obveznika. Za tih 14 godina, tužilaštva u FBiH su uzeli u rad svega 40 krivičnih prijava", rekla je Koraćeva.

Ona je napomenula da rad po krivičnim prijavama ne znači da su ta lica procesuirana ili da je to rezultiralno određenim sudskim presudama.

"Uloga VSTV-a će se i dalje zadržati i ono će i dalje biti nezavisni regulator, ali će podijeliti nadležnost i odgovornost sa najvišim zakonodavnim tijelima vlasti u BiH, odnosno parlamentima", rekla je Koraćeva i naglasila da je to rješenje koje je usklađeno sa evropskom praksom, i koje i Hrvatska ima u nekoj malo modifikovanoj varijanti.

Lidija Korać je u ime SDP-a odbacila navode VSTV-a da se predloženim rješenjima reforma pravosuđa vraća unazad.

"Reforma pravosuđa nije dala željene rezultate, prije svega u obračunu sa organizovanim kriminalom i korupcijom, niti u smislu nezavisnosti i profesionalnosti. Ne generalizujem nosioce pravosudnih funkcija, međutim, poznati su slučajevi da su za tužioce imenovani ljudi koji nisu ispunjavali minimum zakonskih uslova u pogledu radnog staža u pravosuđu", rekla je Koraćeva.

VSTV uputio je jučer pismo Štefanu Füleu povodom nedavnog dogovora SNSD-a i SDP-a o izboru tužilaca u BiH u kojem se navodi da bi provođenje tog dogovora predstavljalo "ozbiljno i flagrantno vraćanje unazad reformskog procesa u oblasti pravosuđa", jer bi se njime "ugrozila nezavisnost tužilačkog sistema u BiH, koji bi ponovo bio stavljen pod političku kontrolu".

U sporazumu SNSD-a i SDP-a o programskoj i projektnoj saradnji, usaglašeno je da konkursne procedure kod izbora glavnih tužilaca i dalje provodi VSTV, s tim da tužioce na svim nivoima imenuju zakonodavna tijela, odnosno skupštine i parlamenti, na prijedlog vlada, i to sa liste koju utvrdi VSTV.