BiH
0

Korać: Očekujem da će CIKBiH naredne sedmice dostaviti mišljenje o kandidatima za Vijeće ministara BiH

FENA
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva
Centralna izborna komisija (CIK) BiH je dobila imena 24 kandidata za članove Vijeća ministara BiH i u toku su sve provjere, izjavila je danas u Sarajevu novinarima članica CIK-a Lidija Korać.

Podsjetila je da CIKBiH vrši provjere da li postoji smetnja u smislu Izbornog zakona i smetnja u smislu Zakona o sukobu interesa.

Prema njenim riječima, već sada pojedine situacije ukazuju da bi moglo biti sukoba interesa. Međutim, dodala je ona, to su otklonjive situacije jer svaki zvaničnik prije preuzimanja dužnosti, znači prije nego što Zastupnički dom potvrdi ove osobe za Vijeće ministara, može otkloniti, odnosno dužan je da otkloni nespojivu dužnost. Ukoliko ne otkloni, onda CIK pokreće postupak za utvrđivanje povrede zakona.

Korać je ukazala i na to da već sada, a naravno to nije konačno, neke informacije do kojih su doši ukazuju da ima onih koji jesu u sukobu interesa i neće biti moguće otkloniti, znači ne bi mogli dobiti potvrdu Izborne komisije. Nije željela govoriti o imenima iz razloga što postupak nije završen i što ne bi bilo korektno prema kandidatima da sada kaže, jer postupak nije okončan.

Na pitanje koliko je takvih osoba, kazala je da nije veliki broj te da je mnogo veći broj osoba koje mogu otkloniti taj sukob interesa budući da ranije nisu obnašali nijednu izbornu ili javnu dužnost.

Korać je podsjetila da je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o Vijeću ministara BiH predvidio rok od 30 dana za provjeru kandidata.

„Mi smo u fazi prikupljanja svih informacija i već naredne sedmice očekujem da ćemo dostaviti mišljenje predsjedavjućem Nikoli Špiriću“, kazala je Korać.