BiH
1

Koordinirana kontrola na graničnim prijelazima zemalja zapadnog Balkana

FENA
Pod pokroviteljstvom DCAF programa granične sigurnosti na određenim međunarodnim graničnim prijelazima Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine, u periodu od 27. svibnja do 1. lipnja realizirana je zajednička koordinirana operacija kontrole teretnih motornih vozila, priopćeno je danas iz Granične policije BiH.

U operaciji koja predstavlja kontinuitet zajedničkog rada i djelovanja policijskih tijela u cilju podizanje opće sigurnosti u regiji učestvovali su policijski službenici iz nabrojenih zemalja uz podršku kolega iz Hrvatske i Slovenije.

Nositelj operacije u Bosni i Hercegovini je Granična policija BiH, koja je planirane aktivnosti provodila na međunarodnim graničnim prelazima: Izačić, Gorica, Karakaj, Vardište i Šamac.

Predstavnici Granične policije BiH su učestvovali i na Zajedničkoj operaciji nadzora granice koja je realizirana od 14. do 20. travnja 2013. godine u Makedoniji na području Đevđelije, kao i u zajedničkim operacijama zemalja Zapadnog Balkana pod pokroviteljstvom DCAF-a u studenom i prosincu 2012. godine.

Cilj svih zajedničkih operacija je razmjena iskustava kao i izgradnja međusobnog povjerenja i suradnje policijskih tijela svih zemalja Zapadnog Balkana.