HNK
0

Koordinacija sindikata osuđuje smanjenje plaća

FENA
Koordinacija nezavisnih granskih sindikata budžetskih korisnika Saveza samostalnih sindikata BiH oštro osuđuje jednostrano donošenje odluka o izmjenama utvrđenih koeficijenata platnih razreda zaposlenicima u državnim službama i tijelima, zaposlenicima u obrazovanju i policiji, odnosno korisnicima bužeta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, stoji u otvorenome pismu Koordinacije nezavisnih sindikata.

Sindikat prosvjeduje zbog činjenice da se ne poštuju međunarodne konvencije, Evropska socijalna povelja, Zakon o radu, Opći kolektivni ugovpor i granski kolektivni ugovori, u kojima je nedvosmisleno definirano da je Sindikat ekonomsko-socijalni partner s kojim je vlada obavezna da kreira zajedničku budžetsku politiku.

To, prije svega, znači da Vlada nema pravo jednostrano donositi odluke koje derogiraju kolektivne ugovore i umanjuju prava zaposlenika. Istovremeno, sindikati pozivaju na dijalog kako bi se zajednički došli do kvalitetnih rješenja, koja nikako ne mogu biti rezultat jednostrano donesenih rješenja. U protivnom, sindikat je spreman da se bori svim zakonskim sredstvima za svoja prava.

"Kako je naše članstvo ogorčeno ovakvim postupcima vlade, u vremenu kada su plaće opterećene i porezom na plaću i porastom troškova života, očekujemo da, poštujući dosadašnju saradnju, još jednom, putem pregovora pokušamo doći do kvalitetnih rješenja, pokazujući da u kantonu ima mjesta za ekonomsko-socijalnio dijalog", stoji na kraju otvorenog pisma Koordinacije nezavisnih sindikatatra SSSBiH.