Odluka Ustavnog suda FBiH
0

Koordinacija boračkih udruženja traži sastanak s premijerom FBiH

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nermin Nikšić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Predstavnici Koordinacije boračkih udruženja, predvođeni Udruženjem penzionera vojnih osiguranika u FBiH obavijestili su premijera Federacije BiH Nermina Nikšića o zaključcima današnjeg sastanka Koodinacije održanog u povodu Odluke Ustavnog suda FBiH, a u vezi sa statusom penzionera vojnih osiguranika.

Radi se o Odluci kojom je utvrđeno da Uredba o sticanju prava na starosnu penziju pod povoljnim uvjetima pripadnika bivše Vojske FBiH i državnih službenika i namještenika prijašnjeg FMO-a nije u skladu s federalnim Ustavom.

Kako se u saopćenju Koordinacije navodi, predstavnici ovog tijela traže sastanak s federalnim premijerom, "ukoliko je moguće do kraja ove sedmice".

Istovremeno, Koordinacija boračkih udruženja izražava zabrinutost "neprimjerenom izjavom direktora Federalnog zavoda PIO Zijada Krnjića te nezvaničnim najavama pojedinaca iz Vlade FBiH da neće doći do povećanja penzija od pet posto penzionerima koji su ostvarili penzije pod povoljnim uvjetima".

Kako se u saopćenju navodi, predstavnici Koordinacije predložili su da se na sastanku s premijerom FBiH razmotre posljedice Odluke Ustavnog suda FBiH po penzionere boračke populacije i prijedlog mjera Vladi FBiH na rješavanju penzija ostvarenih putem uredbi Vlade, te pitanje povećanja penzija za sve penzionere u FBiH, bez obzira kako su i pod kojim uvjetima otišli u penziju, kao i pitanja vezana za stambenu problematiku penzionera vojnih osiguranika u FBiH.

Koordinacija upozorava da novostvorena situacija oko „ukidanja penzija beneficiranima“, odnosno „da se penzije ostvarene pod povoljim uvjetima neće povećati u redovnoj proceduri", izaziva veliko nezadovoljstvo boračke populacije.

Koordinacija najavljuje da će, ukoliko izostane reakcija sa nivoa Vlade FBiH, organizovati proteste širokih razmjera.