BiH
80

Konvoj Bajrampaša u Goraždu: Iftar za više od 2.000 postača

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Tradicionalni konvoj koji svake godine početkom mjeseca ramazana, organizirajući tradicionalne iftare putuje zemljama regije, stigao je danas na posljednju stanicu u BiH Goražde, javlja Anadolija.

Konvoj istanbulske općine Bajrampaša "Bratstvo ne poznaje granice" nakon Bihaća i Visokog, stigao je u Goražde gdje je pored džamije Kajserije priređen zajednički iftar za najmanje dvije hiljade građana.

Načelnik općine Goražde Muhamed Ramović je, u izjavi za Anadoliju, kazao da je sretan što se u Goraždu, na obalama Drine, priredio iftar za 2.000 građana.

"To je nešto veliko. Jako smo sretni što imamo dobre odnose sa mnogim gradovima i općinama u Turskoj. Imamo sedam općina pobratimljenih. Naravno, želimo da Bajrampaša bude osma opština s kojom bi se pobratimili. Svi smo ovdje jednaki večeras, i oni koji žive u kolektivnim centrima, i povratnici, i oni koji su imućni, studenti, učenici... Jednostavno, svi smo na okupu. Ovo je jako dobra praksa opštine Bajrampaša i ja pozdravljam ovu inicijativu", rekao je Ramović.

On je istakao da je sretan zbog uspjeha Turske na svim poljima, te je izrazi zahvalnost turskoj vladi što se brinu o građanima BiH. 

Zamjenik načelnika općine Bajrampaša Gokhan Balekoglu je istakao kako su prije BiH bili u Hrvatskoj, gdje su također priredili dva iftara. U BiH su priređena tri, a konvoj opštine Bajrampaša nastavlja svoj put kroz Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Arbaniju, Grčku, Bugarsku, odakle se ponovo vraćaju na Bajrampašu.

"Ukupno ćemo održati iftara u 21 gradu, a prosječno se iftari oko 2.000 građana na svakom iftaru. Ukupno, to je oko 40.000-50.000 ljudi. Ovo je deseta godina kako održavamo ove iftare, oni su postali tradicionalni, a, naravno, mi ćemo nastaviti ovu tradiciju, dodajući nove gradove svake godine. Oko 35 posto populacije opštine Bajrampaša je porijeklom sa ovih prostora. To je prvi razlog ovih iftara, a naravno tu su i naše dugogodišnje historijske veze koje Tursku vežu za ovu regiju. Naš cilj je stvoriti duhovne mostove s braćom s balkanskih prostora i nadam se da će se njihov broj povećati", rekao je Balekoglu.

Goraždanski muftija Remzija Pitić je izjavio da je okupljen veliki broj građana, što je sama po sebi dobra stvar. Kako je istakao, ono što opština Bajrampaša radi drži "kopču" između Balkana i Istanbula, odnosno građana BiH sa njihovim prijateljima i rođacima iz Turske. 

"Ovo je za svaku pohvalu i najiskrenije im se zahvaljujem za ovu manifestaciju. Mislim da ćemo na ovaj način produbiti naše veze, osnažiti naše mogućnosti za sutra, ako Bog da. U konvoju ima 80 ljudi koji će obići cijelu regiju. Zaista, zaslužuju sve pohvale i čestitke zbog napora da povežu ove narode", poručio je Pitić.

Podsjećamo, "konvoj berićeta" je u proteklih devet godina podijelio oko jedan milion iftara u devet balkanskih zemalja. Projekat pod nazivom "Bratstvo bez granica" pokrenula je istanbulska opština Bajrampaša. Konvoj sastavljen od tri kamiona, dva autobusa, tri minibusa i vozila za tehničku podršku ove godine po 10. put obilazi Balkan, uz podršku nevladinih organizacija.