BiH
1

Konvoj Bajrampaša u Bihaću: Priređen zajednički iftar na centralnom gradskom trgu

Anadolija
Konvoj istanbulske općine Bajrampaša "Bratstvo ne poznaje granice" nakon jučerašnje posjete Zagrebu danas je stigao u Bihać na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine gdje je na centralnom gradskom trgu priređen zajednički iftar za više od hiljadu građana.

Iftaru i druženju uz kulturno umjetnički program prisustvovao je veliki broj ljudi, među kojima i muftija bihaćki Hasan ef. Makić te predstavnici općina Bihać i Bajrampaša.

Tri kamiona s opremom i dva autobusa stigli su u Bihać kako bi za vjernike pripremili besplatan prvi iftar sa 2.000 montažnih mjesta, a nakon toga i kulturno-umjetnički program.

U kamionima je dovezena scenska oprema kao i montažni stolovi i stolice koje su postavili na gradskom trgu gdje se večeras za iftar okupio veliki broj vjernika kako bi zajednički proslavili završetak trećeg dana posta svetog mjeseca ramazana. Konvojem je stiglo oko 40 studenata koji pomažu u pripremi iftara te još toliko pomoćnog osoblja.

Na jelovniku su, uz boce domaće vode, poslužene breskve, trešnje i jabuke, zatim kuhana riža i mesni gulaš te slatko od tijesta.

Kulturni program traje do 23 sata u sklopu kojega nastupaju muzičari i plesači iz Turske.

Nakon Zagreba, i Bihaća konvoj će se zaustaviti u Visokom i Goraždu te obići gradove u Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, Albaniji, Makedoniji i Grčkoj.

Program prvog iftara prave dvije turske televizije, a načelnik općine Bayrampaša večeras je nazočan na iftarskoj svečanosti u svojoj općini u Istanbulu.