BiH
1

Konvencija SDA usvojila programsku platformu, u toku izborni proces

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Tokom današnje Konvencije Stranke demokratske stranke (SDA) u Sarajevu usvojena je programska platforma za aktuelne prioritete djelovanja te stranke u periodu 2013.-2015. godina.

U toku je tajno glasanje za predsjednika SDA, njegovog zamjenika te osam potpredsjednika stranke.

Za predsjednika je ponovno kandidiran Sulejman Tihić a za zamjenika Bakir Izetbegović. Umjesto dosadašnjih pet potpredsjednika SDA, bira se osam, a na listi su imena: Sadika Ahmetovića, Šefika Džaferovića, Adila Osmanovića, Safeta Softića, Senada Šepića, Salke Selmana, Asima Sarajlića i Sanjina Halimovića.

Nakon Konvencije bit će održana sjednica Glavnog odbora koji po Statutu bira Predsjedništvo stranke. Na toj sjednici tajno će se glasati za listu novog sastava Predsjedništva SDA.

Tokom rasprave o programskoj platformi za period 2013.-2015. godina, član Konvencije Suad Agić je izjavio da ne vjeruje da sadašnje rukovodstvo SDA, a ni buduće, kandidirano, može odgovoriti ciljevima zacrtanim u navedenoj platformi, među kojima su ekonomska i razvojna pitanja, ustavne reforme u kontekstu dosljedne primjene presude "Sejdić i Finci", vanjskopolitička pitanja, održivi povratak i drugi ciljevi.

Agić je negodovao što je današnjom konvencijom pomjereno održavanje Kongresa SDA i pozvao da taj kongres bude održan u septembruove godine.

Sulejman Tihić, aktuelni predsjednik SDA, obraćajući se u ulozi ponovnog kandidata za tu funkciju, kazao je da će veliki pobjednički kongres SDA biti održan 2015. godine, predviđajući značajnu pobjedu njegove stranke i na narednim općim izborima u državi, kao što je zabilježila uspjeh na prošlogodišnjim, lokalnim izborima.

Bakir Izetbegović, obraćajući se na Konvenciji kao kandidat za zamjenika predsjednika SDA izjavio je da se ne slaže s mišljenjem Suada Agića, ali i da svakome treba dati priliku da kaže svoje stavove.

Odluku o održavanju Konvencije umjesto kongresa SDA donio je 19. januara Glavni odbor SDA. Tada je jednoglasno podržan prijedlog Predsjedništva SDA da za predsjednika stranke ponovno bude predložen aktuelni predsjednik Sulejman Tihić, a za zamjenika Bakir Izetbegović.

Izetbegović je u intervjuu za Fenu rekao da će Konvecijom biti napravljen kompromis podjele uticaja fifti-fifti kakav dosad nije viđen u bh. političkoj praksi. Na pitanje hoće li to moći funkcionirati, odgovorio je da će taj odnos pola-pola biti primijenjen samo na Predsjedništvo SDA.