BiH
20

Kontroverze uoči otvaranja: Hoće li sud potvrditi da je Andrićgrad izgrađen na otetoj zemlji?

Piše: A. Džano
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
U kompleksu Andrićgrada u Višegradu, koji se gradi po ideji režisera Emira Kusturice, na Vidovdan, 28. juna biće održana manifestacija obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata. Time će, ujedno, Andrić grad biti svečano otvoren. U međuvremenu ovaj kompleks nastavlja izazivati kontroverze, ponajviše zbog uzurpacije zemlje na kojoj se podiže taj grad.

Naime, nasljednici višegradskog zemljoposjednika Pašana (Mustafe) Hadžića tužili su Republiku Srpsku (RS) i režisera Emira Kusturicu koji zajedno grade Andrićgrad.

Ovaj kompleks je, kako tvrde, izgrađen, i još se gradi, na otetoj bošnjačkoj zemlji koja pripada njima kao nasljednicima čovjeka čija porodica je posjedovala pola Višegrada.

Esad Hrvačić, advokat Muhameda Pršeša, jednog od 20 nasljednika zemljišta, u razgovoru za Klix.ba objašnjava ovaj slučaj.

Presuda se očekuje kroz dvadeset dana

“Rasprava je završena i mi kroz dvadeset dana očekujemo prvostepenu presudu Općinskog suda u Višegradu. Ono što odgovorno tvrdim jeste da je bilo određenih nepravilnosti i nezakonitosti prilikom dodjele zemljišta za izgradnju Andrićgrada. Ne radi se o dodjeli zemljišta u vlasništvo, već o koncesiji”, rekao je Hrvačić za Klix.ba.

On ističe da je društvo “Andrićgrad” zapravo koncesionar zemljišta, te da je Općina Višegrad pristupila “solomonskim rješenjima u ovom slučaju”.

“Oni su pokušali iskoristiti rješenja o eksproprijaciji iz 1962. godine gdje je zemlja izuzimana od građana radi izgradnje hidrocentrale. Umjesto da se zemlja stvarno iskoristi u tu namjenu, taj dio koji nije potopljen, Općina Višegrad je iskoristila i vratila zemljište u svoje vlasništvo, a zatim su dali to zemljište u koncesiju Andrićgradu”, rekao je Hrvačić.

Nasljednici će pravdu tražiti i u Strazburu

Naglašava da je advokatski tim utvrdio da je do 2012. godine dio zemljišta kojeg potražuju njegovi klijenti, bilo u njihovom vlasništvu.

“To vlasništvo nikada nije brisano iz zemljišnih knjiga. Kada su to uvidjeli, iz Općine Višegrad su pristupili nezakonitim radnjama i vratili zemljište u svoje vlasništvo. Malo je očekivati da će neko srušiti Andrićgrad i obustaviti postupak izgradnje, ali očekujemo da će sud na zakonit način reagirati, a onda ćemo poslije toga vidjeti kako će se stvari odvijati”, rekao je Hrvačić.

Ukoliko Općinski sud u Višegradu ne donese presudu u korist nasljednika zemljišta, Hrvačić je istakao da će se obratiti Ustavnom sudu BiH, a ako bude trebalo i Sudu za ljudska prava u Strazburu.