BiH
0

Kontrolni popis i u Srebrenici od 2. do 10. novembra

FENA
Metodom slučajnog uzorka, među 107 bh. općina u kojima će od 2. do 10. novembra biti izvršen kontrolni popis, našla se i općina Srebrenica.

"Bit će to skraćeni popis, koji će obuhvatiti samo jedan krug na području naše općine. Pozivamo građane koji budu obuhvaćeni popisom da daju podatke našim kontrolorima koji će biti na terenu", izjavila je Feni predsjednica Popisne komisije općine Srebrenica Nermina Muminović.

Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, podaci koji budu dobijeni kontrolnim popisom upoređivat će se s podacima koji su dobijeni popisom provedenim od 1. do 15. oktobra.

Agencija za statistiku BiH će, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, a na osnovu Zakona o popisu, provesti postpopisnu anketu/kontrolni popis od 2. do 10. novembra ponovnim popisivanjem jedinica popisa u 240 popisnih krugova.

Na poslovima provođenja kontrolnog popisa bit će angažovano više od 800 osoba, a na osnovu toga će biti ocijenjena pouzdanost rezultata popisa stanovništva Bosne i Hercegovine.

Postpopisna anketa bit će provedena u 107 općina u Bosni i Hercegovini, u oko 16.000 domaćinstava, odnosno s oko 50.000 osoba.