Elektroprivreda BiH
0

Kontroliranim ispuštanjem vode iz hidroakumulacije Jablanica spriječene poplave

FENA
HE Grabovica
HE Grabovica
Kontroliranim ispuštanjem vode iz hidroakumulacije Jablanica spriječene su gotovo izvjesne poplave područja nizvodno od brane HE "Jablanica", saopćeno je danas iz Elektroprivrede BiH.

HE "Jablanica" ispuštala je oko 1000, HE "Grabovica" 1.200, a HE "Salakovac" 1.450 kubnih metara vode u sekundi čime je izbjegnut vodeni val koji je, zbog obilnog trodnevnog dotoka vode u jablaničku akumulaciju, i u akumulacije Grabovica i Salakovac, prijetio nizvodnom području.

Maksimalni nivo vodenog vala zabilježen je 1. decembra u 20.30 sati kada je nivo Neretve u Konjicu iznosio 516 cm, a akumulacija HE "Jablanica", zbog povećanog dotoka rječica i potoka koji se ulijevaju u Neretvu dostigla je svoju maksimalnu vrijednost od 270,03 m/nv u tri sata 2. decembra što je dotok do krajnjih, graničnih vrijednosti HE "Jablanica", stoji u saopćenju.

U sve tri HE u sastavu HE na Neretvi poduzete su sve mjere za odbranu od poplava, a ohrabrujuća je činjenica da je nivo vode (informacija od 11 sati u četvrtak) u laganom opadanju i već je opao za oko pet centimetara, kaže tehnički direktor HE na Neretvi Adis Bubalo naglašavajući da su sve tri hidroelektrane radile maksimalnim kapacitetom što je ublažilo vodeni val.

U narednim danima očekuje se smanjenje padavina, a time i dotoka u akumulaciona jezera, ali će nivo vode kroz Mostar i dalje biti veoma visok pa se u EPBiH poduzimaju sve mjere da se u što kraćem roku stvori novi slobodni prostor u akumulacionim hidroelektranama za prihvat i transformaciju mogućih novih vodenih valova, po čemu je poznat decembar, a na čemu su angažovani svi stručnjaci EPBiH i svi uposlenici u hidroelektranama na Neretvi, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.