BiH
0

Kontrola naoružanja: BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija preuzele odgovornost za regionalnu stabilnost

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U prisustvu ministara vanjskih poslova OSCE-a i Švicarske koja predsjedava OSCE-om Didiera Burkhaltera, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić, prva zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i prvi zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić potpisali su danas u Bazelu na 21. ministarskom sastaku OSCE-a dokument pod nazivom Izmjene i dopune sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja. 

Član IV dokumenta, potpisan u Firenci u junu 1996. godine, kreiran je kako bi se spriječila nova utrka u naoružanju u regiji te smanjio rizik od nove eskalacije odnosa i izbijanja sukoba nakon nekoliko godina ratovanja. Poslužio je kao okvirni dokument za države koje su ga potpisale da zajednički rade na promociji mira i stabilnosti u regiji.

Današnjim potpisom na pomenuti dokument, nakon 18 godina, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Srbija preuzimaju punu odgovornost za regionalnu stabilnost i kontrolu naoružanja, što je od suštinskog značaja za izgradnju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Obaveze iz člana IV Dejtonskog mirovnog sporazuma su ispunjene. Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Srbija dokazale su da mogu uspostaviti stabilan vojni balans na najnižem nivou naoružanja, smanjivši time rizik od eskalacije odnosa i izbijanja sukoba. Naša misija je ispunjena“, kazao je general-major Michele Torres, lični predstavnik predsjedavajućeg OSCE-a za član IV, Aneks 1-B.

Naglasio je da "prenos odgovornosti ne predstavlja povlačenje međunarodne zajednice niti pokušaj da se države prepuste same sebi u procesu koji će uslijediti".

"Saradnja s OSCE-om po svim pitanjima u vezi s kontrolom naoružanja se nastavlja, ali sada će OSCE više pružati podršku nego što će pomagati i voditi“, kazao je Torres.

Ovaj postupak prenosa odgovornosti predstavljao je jedan od prioritetnih zadataka u sklopu mandata švicarskog predsjedavanja na polju poboljšanja saradnje kako sa Zapadnim Balkanom općenito tako i među državama Zapadnog Balkana. 

"Član IV Dejtonskog sporazuma bio je i ostaje krajnje relevantan za stabilnost u regiji, te za sve države članice OSCE-a. Služi kao model svima njima za poboljšanje sigurnosti i stabilnosti“, kazao je predsjedavajući OSCE-a i švicarski ministar vanjskih poslova Didier Burkhalter.

Ukupno 10.069 komada teškog naoružanja uništeno je u posljednjih 19 godina. Više od 1.300 članova osoblja OSCE-a na terenu sudjelovalo je u više od 700 inspekcijskih pregleda, uz podršku 29 država članica OSCE-a.

"Ove države su dokazale danas da je moguće uspostaviti saradnju i izgraditi povjerenje među Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Hrvatskom i Srbijom. Režim kontrole naoružanja ne bi mogao biti uspostavljen bez vašeg predanog rada“, zaključio je Burkhalter.