BiH
0

Kontejneri za odlaganje odjeće i obuće u Hadžićima svakodnevno puni

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
"Humanitarni" kontejneri koji su postavljeni u dvorištu Srednjoškolskog centra Hadžići, a u koje građani mogu odložiti nosivu odjeću i obuću za socijalno ugrožene, otkako su postavljeni dnevno su pražnjeni i odziv građana je bio dobar, kazao je Feni direktor Srednjoškolskog centra Hadžići Misim Gegić.

Prikupljena odjeća i obuća proslijeđena je socijalno ugroženim porodicama s područja općine, štićenicima Zavoda za zaštitu djece i omladine Pazarić te Crvenom križu. Kontejneri su dostupni građanima od polovine novembra.

"Četiri kontejnera robe su dostavljena Zavodu za zaštitu djece i omladine Pazarić, 12 kontejnera je dostavljeno Crvenom križu na području općine Hadžići, a ostatak prikupljene odjeće i obuće učenici su podijelili međusobno i na adrese ugroženih stanovnika općine Hadžići prema spisku koji su dobili u Centru za socijalni rad", kazao je Gegić.

U školi, kaže Gegić, opremaju jednu prostoriju gdje će Klub humanitaraca razvrstavati robu i dostavljati je prema spiskovima Centra za socijalni rad onima kojima je to potrebno.

Ovaj projekt realiziraju Općina Hadžići, Srednjoškolski centar Hadžići, Crveni križ Hadžići te humanitarna organizacija MDD "Merhamet".

Ideju za postavljanje kontejnera dali su grupa učenika i nekoliko profesora iz Srednjoškolskog centra Hadžići, a izradu kontejnera je platila Općina Hadžići.

Cilj akcije je skrenuti pozornost građanima da tekstil nije otpad, jer se može reciklirati.

Kontejneri za nosivu odjeću i obuću u Hadžićima su prvi ovakve vrste u Bosni i Hercegovini.