Lajčák u Pragu
0

Konsultacije sa narednim predsjedništvom EU

FENA
U sklopu šireg plana posjeta glavnim gradovima država članica Vijeća za implementaciju mira i Evropske unije u cilju vraćanja pažnje međunarodne javnosti na Bosnu i Hercegovinu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák posjetit će sutra Prag, gdje će održati seriju sastanaka na visokom nivou sa najvišim češkim zvaničnicima. Češka Republika preuzima predsjedavanje EU 1. januara 2009. godine.

Na sastancima sa premijerom i zamjenikom premijera, Mirekom Topolánekom i Alexandrom Vondrom, te ministrom vanjskih poslova Češke Republike Karelom Schwarzenbergom, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će prezentirati trenutnu političku situaciju u BiH i navesti koje pomake je BiH ostvarila u ispunjenju pet uslova i dva cilja koje je pred nju postavilo Vijeće za implementaciju mira u februaru 2008. godine.

U pogledu implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Lajčák će navesti šta se očekuje od Bosne i Hercegovine i naglasiti potrebu da EU ponovo preusmjeri svoju pažnju na BiH i pruži pomoć procesima reformi i integracija u EU, saopćeno je iz OHR-a.