Parlament FBiH
0

Konsultacije o konstitutivnoj sjednici Doma naroda

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Kolegijum Doma naroda Parlamenta Federacije BiH odredio je da do danas u 15.00 sati budu održane konsultacije na kojima će biti utvrđeno postoji li mogućnost da konstitutivna sjednica ovog doma bude održana do kraja januara.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Stjepan Krešić rekao je Srni da to znači da je neophodno da se izvrši izbor delegata u preostala četiri kantona.

"Ako ne bude moguće konstituisati novi saziv Doma naroda, visoki predstavnik Valentin Inzko moraće da nametne odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine da bi se izbjegao finansijski kolaps Federacije BiH", rekao je Krešić.

On je, sinoć nakon sjednice Kolegijuma Doma naroda Parlamenta FBiH, rekao da u OHR-u postoji volja da pomogne i da u FBiH neće biti ugrožena isplata plata, penzija i ostalog. 

Predstavnički dom federalnog Parlamenta usvojio je 18. januara odluku o privremeneom finansiranju FBiH za period januar - mart u iznosu od oko 330 miliona KM. Da bi ova odluka stupila na snagu potrebno je da je potvrdi Dom naroda koji još nije formiran, jer je do sada izabrano 30, od 58 delegata kantonalnih skupština

Vlada FBiH obavijestila je Dom naroda da ne mora usvajati odluku o privremenom finansiranju Federacije, jer je visoki predstavnik Valentin Inzko iskazao spremnost da pomogne u donošenju tog akta.