BiH
0

Konsultacije o izmjenama zakona o pristupu informacijama

SRNA
Ministarstvo pravde BiH otvorilo je proces javnih konsultacija u izradi prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH, kojim se sprečavaju nezakonitosti i proizvoljnosti u njegovoj primjeni i omogućava brži i jednostavniji pristup informacijama, u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama Savjeta Evrope.

Iz Ministarstva pravde saopšteno je da je posebna pažnja posvećena zaštiti privatnosti kao jednom od osnovnih ljudskih prava, a čiji standardi su definisani Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima UN, Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda Savjeta Evrope.

U izradi Nacrta zakona učestvovali su i predstavnici Ministarstva bezbjednosti BiH, Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH i Institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH.

Proces javnih konsultacija biće otvoren do petka, 31. maja, a svi zainteresovani građani i pravna lica mogu učestvovati u izradi pomenutog zakona, te svoje komentare, prijedloge i sugestije dostaviti putem web stranice Ministarstva pravde BiH www.mpr.gov.ba na link "Aktuelni propisi i javne konsultacije".