BiH
0

Konstitutivna sjednica NSRS 15. novembra

SRNA
Igor Radojičić (Foto: Arhiv)
Igor Radojičić (Foto: Arhiv)
Prva konstitutivna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske u osmom sazivu bit će održana 15. novembra sa standardnim dnevnim redom, najavio je predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić nakon konsultativnog sastanka sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

On je rekao da će na sjednici biti izvršen izbor mandatno-imunitetske komisije i komisije za izbor i imenovanja, te verifikovani mandati svih novoizabranih narodnih poslanika, koji će nakon toga položiti zakletvu.

"Na prijedlog poslaničkih klubova, na toj sjednici trebalo bi da budu izabrani  predsjednik i potpredsjednik Skupštine, a zatim će zakletvu položiti i preuzeti dužnost predsjednik i potpredsjednici RS", najavio je Radojičić.

On je dodao da će Skupština nakon toga utvrditi dvije inicijative kojima će početi postupak izbora pet srpskih delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i 28 delegata u Vijeću naroda RS.

"Zaključcima koji će biti predloženi Narodnoj skupštini predviđeno je da do 24. novembra ovlašteni predlagači, a to su svi poslanici i odbornici iz ad hoc klubova, podnesu kandidatske liste za ova dva tijela", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, kandidatske liste će biti upućene na ovjeru CIK-u, nakon čega bi Narodna skupština do 2. decembra mogla izvršiti izbor Vijeća naroda RS i srpskih delegata u Domu naroda BiH.

Radojičić je istakao da je danas jednoglasno utvrđen i raspord sjedenja u parlamentu Srpske, koji je sličan dosadašnjem, a na novom Kolegijumu Skupštine, koji će biti održan nakon polaganja zakletve poslanika, bit će dogovoren i izbor 22 preostala radna tijela.