BiH
0

Konstitutivna sjednica Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje

SRNA
Mijo Krešić
Mijo Krešić
Konistitutivna sjednica Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, u kojem učestvuju predstavnici svih relevantnih institucija BiH, biće održana danas u Sarajevu, a sjednicom će predsjedavati zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić, najavljeno je iz ovog ministarstva.

Nakon konstitutivne sjednice Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje, na kojoj će se prisutnima obratiti i rezidentni predstavnik UNDP-a Christine McNab, uslijediće obuka za članove ovog tijela.

Obuka članova Koordinacionog tijela predviđena je zajedničkim programom Ministarstva bezbjednosti i UNDP-a, nazvanim "Izgradnja kapaciteta za redukciju rizika katastrofa u BiH".

U saopštenju Ministarstva bezbjednosti BiH navodi se da je formiranje ovog tijela, kao stalnog operativnog tijela Savjeta ministara, od velikog značaja za BiH, jer se prvi put uspostavlja zajedničko tijelo na nivou BiH koje će Savjetu ministara predlagati važne odluke i koordinisati primjenu donesenih mjera zaštite i spašavanja na svim nivoima u slučaju prirodnih i drugih nesreća u BiH.

Budući da prirodne i druge nesreće predstavljaju globalni problem i da je obaveza svih zemalja da svoj sistem zaštite i spašavanja učine maksimalno oprativnim i efikasnim za adekvatan odgovor na nesreće, formiranje Koordinacionog tijela BiH je još jedan korak u tom pravcu, dodaje se u saopštenju.