BiH
15

Konstituisano Općinsko vijeće Novi Grad, novi predsjedavajući Rusmir Baljić

Klix.ba
U Općini Novi Grad danas je održana konstituirajuća sjednice Općinskog vijeća u novom sastavu, na kojoj su svečanu izjavu položili novoizabrani vijećnici.

Za predsjedavajućeg Općinskog vijeća izabran je Rusmir Baljić iz SDA, a za njegove zamjenike Mira Jurić (USD), Mirza Selimbegović (SDA), Hasan Hodžić (BOSS) i Jasmin Šaljić (BPS).

Novoizabrani i dosadašnji načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, izrazio je spremnost za saradnju sa svim novim i reizabranim vijećnicima, bez obzira na političku opredijeljenost.

"U proteklom mandatu 2012-2016. godine imali smo relativno stabilnu većinu u Općinskom vijeću i to je sigurno puno pomoglo da Općina bude efikasna u svim pravcima svoga djelovanja. Sretan sam da vidim da će najvjerovatnije i u narednom periodu stabilnost Vijeća ostati na tom nivou. Mi smo u periodu pred izbore, građanima ponudili program 'Novi Grad 2020' i sada imamo obavezu da taj program realiziramo u najvećoj mogućoj mjeri", izjavio je načelnik Semir Efendić.

U svom prvom obraćanju predsjedavajući Baljić zahvalio se na podršci i istakao kako očekuje dobru saradnju kako sa strankama većine, tako i sa opozicionim strankama.

"Već prvo glasanje je pokazalo da će to biti tako, jer svi smo mi birani od naroda i tu smo da radimo u interesu naših građana, tako da se nadam da ćemo u naredne četiri godine nastaviti realizaciju već započetih projekata, ali i planiranih i da će naša Općina Novi Grad i dalje biti lider u postavljanju limita razvoja i saradnje, i jedna od svijetlih tačaka ne samo u Kantonu Sarajevo nego i u cijeloj BiH. Program 'Novi Grad 2020' kojeg ćemo provoditi u naredne četiri godine je definitivno najbolji program. To su građani znali prepoznati i dali su nam najveću podršku, tako da se nadam najboljem u narednom preiodu", izjavio je predsjedavajući dr. Baljić.

Edina Gabela, koja je protekle četiri godine predsjedavala Općinskim vijećem, čestitala je novoizabranim vijećnicima i poželjela im uspjeh u radu.

Općinsko vijeće Općine Novi Grad Sarajevo u narednom četverogodišnjem mandatu činit će 31 vijećnik, od kojih je 13 iz SDA, po četiri iz DF-a i Naše stranke, po tri vijećnika iz SBB-a i SDP-a, te dva iz BOSS-a i po jedan iz USD-a i BPS-a.

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici izabrani su i članovi Verifikacione komisije za verifikaciju vijećničkih mandata i Komisije za izbor i imenovanje.