BiH
0

Konstituirajuća sjednica Savjetodavnog tijela za socijalnu politiku Federacije BiH

FENA
Vlada Federacije BiH, zajedno s Direkcijom za ekonomsko planiranje BiH pri Vijeću ministara BiH uz podršku London School of Economics (LSE) Konzorcija, formirala je Savjetodavno tijelo za socijalnu politiku (SPAG - Social Policy Advisory Group) kao dio cjelokupne poboljšane strukture upravljanja socijalnom politikom u skladu s praksama EU.

Konstituirajuća sjednica SPAG-a Federacije BiH održana je danas u Sarajevu.

Srednjoročna razvojna strategija BiH 2004.-2007. navodi da je uspostava efikasnog sistema socijalne politike ključna za ekonomski rast u cilju smanjenja siromaštva, međutim, iskustva upućuju na velike neusklađenosti između međunarodnih standarda i domaćih zakona i prakse.

Pomoćnica direktora i rukovodilac Sektora za koordinaciju pripreme, monitoring implementacije i evaluaciju razvojnih dokumenata i analizu socijalnog uključivanja Direkcije za enonomsko planiranje BiH Azemina Vuković je kazala da BiH nema uspostavljen savjetodavni mehanizam koji bi omogućio zajedničko kreiranje politike.

Po njenim riječima uspostavljanje mehanizma koordinacije koji ima SPAC na državnom nivou, SPAG-ovi na entitetskom nivou i SPUG-ovi na lokalnom nivou od ključne je važnosti.

Predsjedavajući SPAG-a FBiH Dobrica Jonjić je kazao kako je osnovni cilj i zadaća Savjetodavne grupe za socijalnu politiku da bude savjetodavno tijelo koje uključuje interresorski pristup i socijalno partnerstvo i da bude savjetnik i predlagač politika u oblasti invalidnosti Vladi FBiH.

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH, uz podršku LSE Konzorcija, aktivno radi na pronalaženju rješenja efikasnijeg upravljanja socijalnom politikom u BiH, što treba da posluži kao osnova za izradu narednih generacija strateških dokumenata (Razvojna strategija BiH 2008.-2013. i Strategija socijalnog uključivanja) koji će poslužiti kao osnova za izradu nacionalnog razvojnog plana (NDP).