BiH
28

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma PSBiH 9. decembra

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je na sjednici odlučio da konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta bude održana 9. decembra.

U skladu s Poslovnikom, prvu sjednicu Doma, nakon izbora, saziva Kolegij Doma iz prethodnog saziva. Dok se ne izabere predsjedavajući, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani poslanik kao privremeni predsjedavajući.

Na dnevnom redu konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma PSBiH trebalo bi da bude davanje svečane izjave poslanika; izbor predsjedavajućeg, prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma te izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

U novom sazivu Predstavničkog doma PSBiH Stranka demokratske akcije imat će 10 poslanika, devet iz Federacije BiH i jednog iz Republike Srpske.

Demokratska fronta imat će pet, Savez za bolju budućnost BiH četiri, HDZ i stranke koje su u koaliciji s njima četiri, SDPBiH tri, HDZ 1990 jednog, kao i BPS i A-SDA. Savez nezavisnih socijaldemokrata će imati šest poslanika, SDS pet, PDP-NDP jednog i DNS jednog poslanika.