BiH
0

Konstituirajuća sjednica Doma naroda FBiH odgođena za 17. mart

FENA
Dom naroda FBiH
Dom naroda FBiH
Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je bila sazvana za četvrtak, 10. marta u Sarajevu, odgađa se za 17. mart.

Obavijest o odgodi sutra će i zvanično biti upućena delegatima, rekao je agenciji Fena Stjepan Krešić, predsjedavajući u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu ovog parlamentarnog nivoa.

Dom naroda u Federaciji BiH nije konstituiran ni pet mjeseci od općih izbora održanih oktobra prošle godine u Bosni i Hercegovini jer još nisu delegirani članovi iz svih deset kantonalnih skupština u Federaciji za njegov novi četvorogodišnji postizborni saziv.

Dosadašnji predsjedavajući, Stjepan Krešić, koji je uprkos tome najavio konstituiranje za 10. mart, makar i u nepotpunom sastavu Doma (iz kantonalnih skupština delegirana je natpolovična većina članova) izjavio je da je tokom dana stiglo pismo od zamjenika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Jamesa Steinberga u kojem je sugerirano da se sačeka s konstituiranjem odnosno da se ipak ostavi još vremena, 'razuman rok', u kojem će i preostale kantonalne skupštine dati delegate. (Sličnu poruku Krešić očekuje tokom popodneva i od Cathrine Ashton, visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku).

Pošto je procijenio da je sedmica dana dovoljno razuman rok, kako je izjavio, odlučio je da konstituirajuću sjednicu odgodi do 17. marta.

Za razliku od Doma naroda FBiH, sjednica Predstavničkog doma, koja je sazvana za sutra u Sarajevu, bit će održana u najavljenom terminu.