Studentski centar Sarajevo
0

Konkurs zatvoren, konačna lista sredinom augusta

FENA
Studentski dom "Nedžarići"
Studentski dom "Nedžarići"
Konkurs za prijem studenata u studentske domove u Sarajevu u novoj akademskoj godini zatvoren je, a preliminarni rezultati trebalo bi da budu objavljeni do kraja jula, potvrđeno je FENI u JU Studentski centar Sarajevo.

Konačna lista očekuje se sredinom augusta, a zbog mjeseca posta - Ramazana zaduživanje studenata ove godine trebalo bi da počne nešto ranije - u prvoj polovini septembra. Zainteresirani studenti informacije mogu dobiti i na www.student-centar.ba .

Direktor Studenskog centra Emir Kadrić istaknuo je da je zainteresiranost za smještaj u studentske domove velika i zbog toga apelirao na predstavnike vlasti da se ozbiljnije pozabave pitanjem studentskog standarda i riješe ga na pravi način.

S tim u vezi, naglasio je potrebu formiranja fonda za studentski standard najmanje na federalnom nivou da bi studentski centri i oni koji se bave tim pitanjem s jednog mjesta mogli realizirati projekte i kontrolirati aktivnosti iz oblasti studentskog standard.

Kadrić smatra da bi bilo najbolje uspostaviti takav fond na državnom nivou jer su potrebe studenata u cijeloj BiH jednake, te da bi se tako BiH mogla približiti evropskim standardima i normama.

Kadrić je upozorio da je redovno izmirivanje obaveza za smještaj i ishranu studenata u sarajevskim studentskim domovima preduvjet za normalno funkcioniranje studentskog centra i redovno izmirivanje njihovih obaveza prema dobavljačima.

Na konkurs za prijem u dva sarajevska studentska doma prijavilo se oko 2.500 osoba, a kapacitet tih objekata je oko 2.000 ležaja.

Studentski centar Sarajevo ove godine obilježava 50 godina neprekidnog rada. Kadrić ističe se u okviru tog obilježavanja planira uvesti HACCP sistem, koji se odnosi na sigurnost prehrambenih proizvoda. Kao prioritet u ovoj godini Kadrić navodi nastojanja za uvođenje trećeg obroka za studente, kvalitetniji smještaj za studente...