BiH
0

Konkurs za izbor novih obilježja FBiH mogao bi biti objavljen od 8. do 10. novembra

FENA
Konkurs za izbor najboljih likovnih rješenja za novi izgled simbola Federacije BiH - grba i zastave mogao bi biti objavljen u medijima od 8. do 10. novembra, ako prethodno budu obavljene preostale formalnosti koje stoje pred federalnom komisijom zaduženom da provede proceduru izbora, izjavio je danas predsjednik tog tijela Ismet Osmanović.

Nedugo nakon što je izabran na ovu dužnost, Osmanović je sazvao sjednicu Komisije za 6. novembar i očekuje da će tada biti usvojen poslovnik o njenom radu te prijedlog teksta javnog konkursa kojim autore treba pozvati da apliciraju svojim prijedlozima za novi likovni izgled federalnih simbola.

Osmanović se nada da će svi ovi poslovi koji prethode konkursu i izbor sekretara Komisije, biti završeni na sjednici 6. novembra. Stoga očekuje da bi odmah zatim, negdje između 8. i 10. novembra, u medijima mogao biti objavljen konkurs za izbor novih obilježja Federacije. Prema sadašnjim projekcijama, konkurs će trajati 30 dana.

Ismet Osmanović naglašava da će u njemu biti naglašeno da budući federalni simboli, pored umjetničkih i likovnih kvaliteta, treba da odražavaju tradiciju sva tri konstitutivna naroda i građana i sve ono što se može smatrati prepoznatljivim obilježjima Federacije.

Izbor i mandat federalne komisije na čijem je čelu Osmanović postao je aktuelan nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim dosadašnja obilježja oba bosanskohercegovačka entiteta. Obrazloženje je bilo da dosadašnji simboli nisu održavali činjenicu konstitutivnosti sva tri naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.

Članovi ove federalne komisije su iz oba doma Federalnog parlamenta, predstavnici Vlade FBiH i eksperti.