ASA Auto
0

'Konkurencijsko vijeće BiH je donijelo neopravdano štetnu odluku'

Sarajevo-x.com
ASA Auto je iznenađena najnovijom odlukom Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine koja ovoj kući još uvijek nije zvanično dostavljena. Odluku Konkurencijskog vijeća čelni ljudi Asa Auta nazivaju skandaloznom, te navode da su postupci protiv ASA Auta pokrenuti i vođeni snažnim utjecajima raznih lobija čiji je cilj ugrožavanje poslovanja ASA Auta te pozicije ove firme na tržištu.

"Ovom prilikom naglašavamo da je ASA Auto svaki put postupila u skladu sa rješenjima Konkurencijskog vijeća te je odmah nakon posljednje Odluke od 21.07.2009.godine uplaćen iznos od 150.000 KM, plaćeni su troškovi spora, a firmi M.R.M je ponuđen potpisani ugovor u skladu sa Volkswagen standardima, što je firma iz Ljubuškog još jednom odbila potpisati tražeći za sebe daleko manje obaveze po planu prodaje i daleko veća prava od onih koje imaju ostali ovlašteni trgovci, direktno ugrožavajući poziciju firme ASA Auto, cjelokupne trgovačke mreže i brenda Volkswagen.

Ovo nije prvi put da Konkurencijsko vijeće BiH insistira na ogromnim novčanim kaznama i potpisivanju ugovora sa jednom određenom firmom na štetu firme ASA Auto. Sud Bosne i Hercegovine je 07.05.2009. utvrdio nezakonitost prve odluke Konkurencijskog vijeća, a finansijska sredstva koja je tada ASA Auto uplatio sa velikim kašnjenjem su vraćena. Protivno obavezujućim upitama Suda, Konkurencijsko vijeće je donijelo novu odluku 21.07.2009. godine koja se ne razliku mnogo od poništene, tako da je firma ASA Auto bila prinuđena ponovo se obratila Sudu BiH i postupak je u toku.

U međuvremenu, Sudu BiH smo dostavili i dokaze pribavljene od Uprave za indirektno oporezivanje BiH koji potvrđuju da je firma M.R.M iz Ljubuškom tokom 2008. i 2009. godine neovlašteno uvozila vozila marke Volkswagen, ali i nova vozila drugih robnih marki. Na ovaj način nanešena nam se šteta, a u svojoj presudi Sud BiH je zaključio da se radi o ponašanju protivnom standardima „dobrog gospodarstvenika“, što je osnov za prekid bilo kakvih pregovora sa ovim društvom.

ASA Auto vjeruje u pravosudni sistem BiH i nada se da Konkurencijsko vijeće nije namjerno zloupotrijebilo svoje nadležnosti.

ASA Auto je ekskluzivni uvoznik za Bosnu i Hercegovinu proizvoda Volkswagen koncerna. Od osnivanja 1996. godine ASA Auto razvija trgovačku mrežu koja danas broj 40 prodajno-servisnih centara, od čega je 11 Volkswagen salona, i čini najrazgranatiju trgovačkih mreža u državi. Za osvarene rezultate više menadžera ASA Auta je dobilo prigodna priznanja Volkswagen AG-a.", navodi se u saopštenju iz ASA Auta.