Izvještaj Evropske komisije
0

Konkretne aktivnosti planirane za 2009. godinu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Evropska komisija je u utorak objavila izvještaj "Zapadni Balkan: poboljšanje evropske perspektive – stanje u 2009.", navodeći kao ciljeve - napredak u procesu liberalizacije viznog režima; više stipendija i veće mogućnosti za naučno-istraživački rad; namjeru da ažurira svoje inicijative za pružanje podrške političkome i ekonomskom razvoju zemalja zapadnog Balkana, što će ubrzati njihov napredak ka članstvu u EU.

Pregled regionalnih aktivnosti Evropske unije u zemljama zapadnog Balkana za 2008./2009. koji je Evropska komisija danas objavila prikazuje više od 90 konkretnih aktivnosti i inicijativa u velikom broju sektora koje je EU podržala u 2008. godini i koje su planirane za 2009. godinu, navodi se u saopćenju iz Delegacije Evropske komisije u Sarajevu.

Neke od aktivnosti koje su spomenute su važni koraci ka uspostavi bezviznog režima za zemlje EU-a, veći broj stipendija za studiranje u zemljama EU-a, više podrške civilnom društvu, dalja regionalna saradnja i integracija u područjima kao što su transport, pripremljenost za prirodne nesreće, podrška u rješavanju posljedica međunarodne finansijske krize i bolja koordinacija velike finansijske podrške koju pružaju EU i drugi međunarodni donatori.

"Pozdravljam napredak koji su zemlje zapadnog Balkana postigle tokom prethodne godine. Vrlo sam ponosan što je EU tom uspjehu doprinijela konkretnim sredstvima. Znam koliko slobodno kretanje ili mogućnost za studiranje u inozemstvu znači ljudima u svakodnevnom životu. Radujem se daljem napretku, pošto će 2009. g. biti važna godina za integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU", izjavio je ovim povodom evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Dijalog o liberalizaciji viznog režima je započet sa svim zemljama zapadnog Balkana u 2008. Za svaku zemlju su pripremljene detaljne smjernice s uvjetima. Evropska komisija će procijeniti napredak koji svaka zemlja postigne i može predložiti ukidanje viznog režima tokom 2009. godine, za svaku zemlju pojedinačno, ispune li se svi uvjeti.

Finansijska i savjetodavna podrška će biti osigurana za cjelokupan proces. Odluka da se uveća broj stipendija za studente iz zemalja zapadnog Balkana počet će se primjenjivati za akademsku 2009./2010. godinu. Godišnji iznos od 20 miliona eura omogućit će stipendije za dodatnih nekoliko stotina studenata koji će moći studirati u zemljama EU-a.

Više programa i agencija EU-a se otvara za zemlje zapadnog Balkana koje omogućavaju kontakte i saradnju između naučnih i obrazovnih institucija. Sve zemlje regije sada učestvuju u Sedmom okvirnom programu za naučnoistraživački rad.

Razvoj civilnog društva i dijalog su glavni prioriteti, koji igraju ključnu ulogu u demokratskom javnom životu i na taj način doprinose jačanju demokratije i pomirenja. Prema novom Instrumentu za civilno društvo finansiranje će se skoro utrostručiti.

U oblasti regionalne saradnje ima puno razvoja. Novosnovano Vijeće za regionalnu saradnju je postalo u potpunosti operativno. Zona slobodne trgovine, osnovana Centralnoevropskim ugovorom o slobodnoj trgovini (CEFTA) ima u potpunosti operativan Sekretarijat od septembra 2008. godine, koji će davati podršku provođenju sporazuma.

Ove godine Regionalna škola javne uprave (ReSPA) razvit će se u punopravnu školu sa sjedištem u Danilovgradu (Crna Gora). Kako bi se izrazila solidarnost EU-a sa zemljama regije u globalnoj ekonomskoj krizi, Evropska komisija je predložila da proširi svoj Plan za ekonomski oporavak zapadnog Balkana.

U tome pravcu najmanje 120 miliona eura IPA sredstava će biti alocirano za podršku ekonomskoj i socijalnoj konsolidacije regije, navodi se u saopćenju.