BiH
5

Konjička bolnica obilježava 120. godinu rada

FENA
U Bolnici u Konjicu je danas, uz prisustvo radnika, penzionera i drugih gostiju, održana svečanost povodom 120 godina postojanja i rada ove bolnice.

“Organizovana ljekarska služba u Konjicu počela je dolaskom prvog civilnog ljekara 1890. godine, dok je Bolnica otvorena 1. maja1892. godine, u kojoj je prvi ljekar bio Poljak Vladimir Ortinski. Bolnica je imala 14 postelja“, rekao je prim. dr. Sulejman Mulić, u predavanju koje je održao na svečanosti.

Direktorica Bolnice prim.dr. Suzana Begić rekla je da Bolnica danas ima 311 zaposlenih, 75 postelja, ima 27 specijalista i 20 ljekara opće prakse, 179 medicinskih tehničara, 23 ordinacije i 18 terenskih ambulanti. Također, direktorica je kazala da Bolnica nikada nije bila u težem položaju, jer zbog organizacijskih i drugih problema duguje više od deset miliona KM i ako nadležni adekvatno ne riješe pitanje finansiranja, građani ove površinski najveće općine u Bosni i Hercegovini mogli bi imati smanjen obim zdravstvene zaštite, a ljekari smanjene plaće.