BiH
0

Konjic: Uspješna turistička sezona, ali bez prijavljivanja gostiju

FENA
Općine Konjic i Jablanica spadaju u red bh. općina koje imaju raznovrsnu i bogatu turističku ponudu, što pokazuje i velika posjećenost svih destinacija, posebno Boračkog i Jablaničkog jezera.

"Međutim, samo oko 50 gostiju sedmično se i prijavi u Turističku zajednicu i plati odgovarajuću zakonsku taksu", rekla je za FENU Jasna Hadžajlija, voditeljica Turističkog ureda HN kantona, odjel Konjic - Jablanica.

Turizam u općinama Konjic i Jablanica, već duže vrijeme u planovima razvoja, zauzima značajno mjesto. Međutim, turizam stalno ostaje potencijalna mogućnost i nikako da uhvati zamah, a osnovni razlog je nedostatak sistemskog pristupa, planske pomoći države i posebno nerad inspekcijskih službi.

Trenutno, primjera radi, na Jablaničkom jezeru osim dva manja, privatna kampa, nema ni jednog metra uređene plaže. Poseban problem je što vlasnici vikendica od Konjica do Jablanice, ograđuju i dijelove Jablaničkog jezera, tako da je pristup jezeru potpuno onemogućen, cijelom dužinom obale ovog vještačkog jezera u BiH.