BiH
10

Konjic: Požar se proširio prema vojnom objektu

FENA
Veliki požar koji je zahvatio oko 100 hektara borove šume, u petak se uz pomoć vjetra premjestio prema vojnom objektu Igman, Ljutoj i Spiljanima, a pretpostavlja se da na tim mjestima ima mina.

"Jučer smo ugasili novi požar iznad Turije, a jutros je izbio požar na gradskoj deponiji u Repovičkom potoku, rekao je Feni u subotu Husein Hodžić", pomoćnik načelnika Općine za civilnu zaštitu i vatrogastvo.

"Naše iskustvo i poruka drugim gradovima jeste da se sumnjivi tereni stalno izviđaju, da se kao prevencija još više angažuju mediji, represivni organi i građani", rekao je Hodžić.

Požar koji je izbio 1. maja iznad konjičkog prigradskog naselja Hankina Česma proširio se prema naselju Puhale, u petak je ugašen, kao i požar iznad Turije, najviše uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH, koji će biti angažovan i u subotu od 11 sati.

U gašenju požara osim članova Profesionalne vatrogasne jedinice, angažovani su radnici Šumarstva „Prenj“, stručnjaci Kantonalne uprave šumarstva i posada i helikopter iz sastava 2. helikopterskog skvadrona zračnih snaga i protuzračne odbrane FBiH.