Vlasnik zgrade dao rok do augusta
0

Konjic: Mural Zuke Džumhura će nestati ako ne bude restauriran

FENA
Zuko Džumhur u rodnom Konjicu 1964. godine naslikao je mural na jednom zidu tadašnjeg hotela "Igman", u sali koja je bila poznata kao pivnica. Ukoliko se ne pronađe rješenje, ovaj mural bi uskoro mogao nestati.

Zgradu u kojoj se na jednom zidu nalazi mural kupila je firma "Babić" sa ciljem da je sruši i na tom mjestu izgradi stambeno-poslovni objekat, za šta je dobila sve potrebne dozvole. Proteklog mjeseca zgrada je srušena, a zid sa muralom ostao je zaštićen i nije srušen, ali vlasnik traži da se mural restaurira do augusta iduće godine, kada se objekat završava i stavlja u funkciju.

Vlasnik firme "Babić" d.o.o. Jablanica, Amil Babić za Fenu je rekao: "Zgradu smo kupili od firme Turist best i dobili smo sve potrebne dozvole za gradnju bez ikakvih ograničenja. Zid na kojem se nalazi mural ima dimenzije 8 m puta 3,5 m, ostavljen je u ovoj fazi gradnje, mada smo zbog toga izgubili oko 7 m2 prostora, ali do završetka zgrade mural bi neko trebao restaurirati, u protivnom on će nestati."

Babić je do sada, bez ikakve obaveze, čuvao mural.

Jasminka Džumhur, pomoćnica načelnika općine za kulturno-historijsko naslijeđe, kaže da je mural kandidovan kod Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, ali ako vlasnik objekta ne bude zainteresovan za zaštitu, onda se mural neće ni zaštiti.

Konjičani podržavaju zaštitu murala u sali bivšeg hotela "Igman" koji je sagrađen 1953. godine.