BiH
14

Konjic dobio prvu visokoškolsku ustanovu

Klix.ba
Visoka škola za turizam i menadžment u Konjicu je prva visokoškolska institucija na području ove općine, a svojim studentima nudi prvi ciklus studija sa smjerovima Menadžment u turizmu, Geoturizam i Menadžment informacionih tehnologija.
Kako nam je rekla dekanesa ove samostalne visokoškolske institucije Marijana Šećibović, studiji će se izvoditi prema Bolonjskom sistemu i trajat će tri ili četiri godine u zavisnosti od odabranog smjera.

Šećibović naglašava da je ovo prvi i jedini studij geoturizma u Jugostičnoj Evropi.

"Ovaj smjer daje kompetencije kojim studenti nakon završetka studija mogu kreirati geoturistički proizvod koji se bitno razlikuje i od klasičnog i od ekoturističkog proizvoda. Budućnost bosanskohercegovačkog turizma se zasniva i na formiranju geoparkova, koji zapravo zahtijevaju baš ovakve stručnjake", rekla je Šećibović.

Ona smatra da se otvaranjem ovakve visokoškolske institucije očekuje podizanje kvaliteta života u Konjicu.

"Sigurno je da i Konjic ima potrebu za visokoobrazovnim stanovništvom, za stručnim kadrovima koji mogu doprinijeti i razvoju samog mjesta, kao i šire okoline. Zahvaljujući stručnim kadrovima, koje će Visoka škola iznjedriti, dobit će se kvalitetan turistički proizvod. Turizam podstiče i razvoj drugih djelatnosti, poljoprivrede, saobraćaja, trgovine...", rekla je dekanesa Visoke škole u Konjicu.

Rješenjem Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta HNK ova institucija je dobila odobrenje za upis 200 studenata, koji studij mogu upisati do 15. oktobra.